BikeSafe

2024. szeptember 17., kedd, 14:35

A „BikeSafe” elnevezésű adatbázis a kerékpárlopások megelőzését és hatékonyabb felderítését szolgálja. A rendszert a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvánnyal közösen fejlesztette ki és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával tették országossá.

A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost.Az adatbázist működtető alapítvány figyelemmel kíséri az internetes hirdető oldalakat is. Amennyiben olyan kerékpárt kínálnak eladásra, amely valószínűleg lopott, értesítik a rendőrséget. A www.bikesafe.hu oldalon egy regisztrációt követően bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket. A szolgáltatás működéséről a Monori Rendőrkapitányságon is kérhető tájékoztatás, illetve megkezdhető a rendőrségi előregisztráció.

 

A Monori Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokra hívja fel a figyelmet:

·         Mindig zárja le a kerékpárt, lehetőleg megfelelő minőségű lakattal!

·         Mindig valamilyen biztosan rögzített tárgyhoz – biciklitároló, lámpaoszlop, pózna – rögzítse!

·         Forgalmas, jól látható, lehetőleg térfigyelő kamerákkal megfigyelt helyen, ne eldugott kisutcában, kapualjban hagyja kerékpárját!