Monor is bekapcsolódott a Tisztítsuk meg az országot! kormányzati programba

2020. szeptember 28., hétfő, 14:50

Monor is bekapcsolódott - pilot településként - a Tisztítsuk meg az országot! programba, amelynek célja az illegális hulladéklerakók felszámolása - mondta hétfőn Monoron az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelynek sok más kormányzati teendő mellett része az illegális hulladéklerakók felszámolása. Az ITM ezzel párhuzamosan dolgozta ki a Tisztítsuk meg az országot! akciótervét, melyben a minisztérium koordinálásában megkezdődik a leginkább érintett szennyezett területek megtisztítását - tette hozzá az államtitkár. Az ITM államtitkára elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legszennyezettebb területek az utak, vasutak melletti területek, a turistaútvonalak az erdőkben, a nemzeti parkok területei, és a folyókat, vízfolyásokat övező területek. Az önkormányzatok esetében mind a látogatott, mind a nem sűrűn látogatott területeken megtalálhatóak az illegálisan lerakott és halmozódó hulladékok.

Pogácsás Tibor, térségünk országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról beszélt, hogy a közterületeken eldobott hulladék kisebbik része csak a háztartási hulladék, a nagyobbik része valamilyen ipari, kisipari tevékenységből származik. Hozzátette, hogy az elkövetkező hetekben pályázatok fognak megjelenni, amelyek a hulladék-felszámolási munkák megkezdéséhez biztosítanak forrásokat.

Darázsi Kálmán polgármester megköszönte a lehetőséget, hogy Monor is része lehet a programnak, melynek segítségével városunkból több mint 600 köbméter, összesen közel 400 tonna illegálisan lerakott hulladék szervezett összegyűjtésére került sor.