Szilánkok '56

 Tisztelt Olvasó!

Ma, amikor évtizedek óta nincs háború rejtett nagyhatalmi játszmák és titkos alkuk nélkül, amikor egyetlen fegyveres konfliktus sem indul a világon idegen befolyásolási szándék híján, akkor őszinte naivitásában is megható, ahogyan egy kis nép egyszerű fiai 1956-ban fellázadtak az elnyomó rendszerrel szemben. Ma, amikor minden nagyobb tömegtüntetés mögött rejtett hatalmi érdekek sejlenek, valamennyi jelentősebb civil és politikai megmozdulás nyomán felvetődik, hogy kinek az érdeke az és honnan „pénzelik” egyáltalán, akkor megindító az a tiszta és egyenes kiállás a szabadság és az igazság eszméjéért, ahogyan hőseink fegyvert fogtak a világ egyik legerősebb hadseregével szemben.

Örök vita tárgya, hogy mi mozgatja a történelmet. Nos, a magyarázatoknak egy közös vonása van: mindegyikből ugyanaz hiányzik. Az ember. 1956. története sem érthető meg az ember, az egyéni sorsok, a személyes döntések, sorsfordító elhatározások nélkül.

Először is a hősök nélkül. 1956. őszén az egész világ megtanulta, hogy a magyar szabadságszerető nép, és képes az élete árán is harcolni, ha szabadsága és nemzeti függetlensége a tét. A forradalmi eseményekből a mi, monori hőseink is derekasan kivették a részüket. Többen karrierjükkel, sokan életükkel fizettek érte. Kovács Imrét, Kóté-Sörös Józsefet, Tóth Józsefet a megtorlások során kivégezték. Legalább tízen a harcok, tüntetések, forradalmi események során vesztették életüket. A monori és budapesti szervezkedésekben való részvétel miatt sokak élete tört derékba.

Az Szilánkok 56’ kiállítással azt szeretnénk, hogy közösen emlékezzünk a monori eseményekre és saját hőseinkre. Szeretnénk, ha 1956 monori mártírjai is hús-vér emberekként, eseményei izgalmas történetekként, áldozatai a fiatal generációk példaképeiként jelennének meg.

A kiállítás tárgyi emlékei között láncok, repeszek, szilánkok emlékeztetnek a korra és az eseményekre. Azt szeretnénk, hogy a tárgyak mellett az emlékezet szilánkjai is megmaradjanak.

Az események és a résztvevők előtti tisztelgés a helyi emlékezetet, az identitást, ezáltal pedig a monori közösséget is erősíti.

Zsombok László polgármester