Befejeződött az Ady Úti Általános Iskola és a József Attila Gimnázium Petőfi utcai épületének felújítása

2020. július 14., kedd, 14:09

A szeptemberi iskolakezdésre újabb két megszépült épület várja a tanulókat, miután befejeződött az Ady Úti Általános Iskola és a József Attila Gimnázium Petőfi Sándor utcai épületének energetikai felújítása. A KEHOP-5.2.9-16 azonosító számú pályázati támogatásnak köszönhetően jelentős megtakarítás várható az energiafogyasztásban a külsőleg is megújult épületek esetében.

Tavaly ősszel kezdődött meg a két épület energiahatékonyságot célzó felújítása. A külső szigetelések 15 cm vastag EPS anyaggal, míg a lábazatok 12 cm vastag XPS szigetelőanyaggal készültek el. A külső nyílászárók cseréje, a lapostetős épületrészek hőszigetelése, valamint a padlásfödémek szigetelése is megtörtént. A háromszázmilló forint pályázati támogatást a város költségvetéséből is kiegészítették. Egyrészt a szükséges önrészt az önkormányzat biztosította, másrészt fontosnak tartották, hogy az épületek felújítása során törekedjenek az eredeti épületállapothoz hasonló külső megteremtésére. Gubán Sándor főépítész így fogalmazott a Strázsa újság júniusi számában az Ady Úti Általános Iskola épületéről:
- Stilizálás történik itt is, vagyis visszaidézzük a régi megjelenést: az oszloppárkányok, a nútolás, a magas lábazat, az ablakkeretezés mind visszajön. Szerencsére, sikerült megtartanunk az eredeti faajtót, ami restaurálva kerül a helyére. A kovácsoltvas rácsozatot is kijavíttatjuk.

A régi időkre való visszatekintés jegyében újra olvasható az épület homlokzatán az iskola XX. század első éveiben használatos, alapításkor felvett  neve: Magyar Királyi Állami Polgári Fiú és Leány Iskola. Az épület nem korhű mása az akkori időknek, hiszen a külön lány- és fiú bejárat visszaállítása nem történt meg. Ugyanakkor fontos, hogy több monori épület felújításához hasonlóan, ezúttal is igyekeztek megőrizni a történelem egy kis részletét az utókornak.