Intelligens közvilágítási rendszer épül ki az Okos város program keretében

2021. április 13., kedd, 08:43

Az Okos város soron következő eleme lesz a projekt második legnagyobb beruházása. Az intelligens világítás megjelenésével nagy lépést teszünk egy fenntarthatóbb város felé és ebből következően igen nagy mértékben csökkennek kiadásaink az áramszolgáltató felé.

Jól láttam eddig is..

Monor közvilágítás tekintetében nem kell, hogy szégyenkezzen. Ha végig megyünk a városközponton az esti órákban, mindannyian jól esően gyönyörködünk a - lassan városunk védjegyévé váló - sárgás fénybe öltözött utcákon, épületeken. A kisebb utcák ugyancsak el vannak látva megfelelő világítással a belvárostól távolabb eső területeken is. Városunk ragyog, ugyanakkor ennek ára van. Egy ilyen kiterjedésű terület közvilágítása hatalmas összegeket emészt fel. A felszerelt hagyományos lámpák magas fogyasztása, az, hogy működésük folyamatos időbeni szabályozása nem lehetséges, illetve élettartamukból adódó karbantartási szükségletük magas díja már egy régi probléma, amire szintén az Okos város kínált megoldást. Monornak lehetősége volt a projekt elemei közé beépíteni a közvilágítás modernizálását is, amivel az anyagi megtakarítás mellett a zöldebb jövő felé is teszünk egy hatalmas lépést. Az eddigi lámpatestek kevésbé fókuszáltan világítottak, így szórt fényük hatalmas fényszennyezéssel járt. Mindenki ismeri a jelenséget, mikor közeledik egy városhoz és az már messziről ragyog. Szép látványnak tűnhet, ugyanakkor ez is egy jelentős terhelés környezetünkre, ami többek között a madarak számára is igen nagy kihívást jelent.

Mitől intelligens?

Az új világítótestek első és legfontosabb tulajdonsága, hogy LED-es fényforrások, így fogyasztásuk a töredéke elődjeikhez képest. Míg a hagyományos közvilágítás két üzemállapotban működött, azaz vagy világított, vagy nem, addig ez a megoldás egy szabályozható fényerősséget biztosít, amelynek mértékét akár a forgalomtól függően is lehet állítani, így érve el további jelentős megtakarítást. Régóta jelentett problémát, hogy a napkelték és napnyugták folyamatos időbeni változása nem tette lehetővé a gazdaságos működtetést, de az intelligens szabályozásnak köszönhetően ezentúl a LED-es lámpatestek üzemeltetését a rendszerhez tartozó különböző érzékelők segítségével akár ezen változó paraméterekhez is hozzá lehet rendelni. A technológiának köszönhetően a világítótestek működésének figyelemmel kísérése is könnyebé válik, így egy meghibásodás azonnal észlelhető és karbantartása jóval gyorsabban történhet. A 4000 Kelvin körüli színhőmérsékletnek köszönhetően a város fehér fénybe öltözik majd, aminek köszönhetően minden tárgy megőrzi eredeti színét és a fű éjszakai is zöld marad.

Mi a ”matek”?

Az intelligens világítás megjelenésével többlépcsős megtakarítás várható. Beépítésükkel a fogyasztásban észlelhető a legmagasabb anyagi többlet. A gyártó és az MVM eddigi tapasztalatai szerint mintegy 66-67%-al csökkenhet a rendszer energiafelhasználása és ezzel együtt természetesen csökken a rendszerhasználati díj is. A szakértők felhívták a figyelmet a technológiában rejlő finomhangolási lehetőségekre is, amelyekkel nagyban növelhető a további megtakarítás. Figyelembe véve, hogy a LED fényforrások élettartama több, mint 50.000 óra, a karbantartás és üzemeltetés költsége a szakértők szerint előreláthatólag 50%-al csökkenthető a telepítést követően. A városban található világítótestek nyolcvan százaléka lecserélésre kerül majd és a tervek szerint néhány hagyományos fényforrás elhelyezésre kerül majd a Strázsa néhány kevésbé kivilágított pontján, így összesen mintegy 600 lámpatesttel bővül városunk.