Monori termékek nemzetközi és hazai sikerei

2021. május 20., csütörtök, 10:59

Az utóbbi időben egyre inkább megszokhatták a monori lakosok, hogy kiváló minőségű, helyben készült termékek érhetőek el a városban. Az elmúlt évek jó gyakorlatához hasonlóan, a vállalkozó kedvű helyi kézművesek idén is megmutatták tudásukat hazai és nemzetközi versenyeken, melyek újabb sikereket hozhatnak el számukra. A Berliner Wine Trophy nevű nemzetközi borversenyen szerzett aranyérmet a Strázsahegyi Borház Karát bora és ezüstérmet a Megyeri-Hanti Pince  chardonnay tétele; miközben az Ami Süti - a tavalyi év után ismét - az ország öt legjobb cukormentes tortájának egyikét készítette el!

40 országból, több mint 13.000 tételt neveztek az áprilisban megrendezett berlini nemzetközi borversenyre, köztük két monori bort is, melyek a mezőny legjobb 30%-ban szerepeltek. A Strázsahegyi Borház borásza egy magyar szőlőfajtából, a Karát-ból készített borát nevezte a versenyre, mely aranyérem minősítést kapott! A ritka szőlőfajtát nem sok helyen termesztik, a nemzetközi zsűri szerint is érdemes a fajtával foglalkozni, mert akár egyik meghatározó fajtája is lehet a monori borrégiónak. A másik Monorról nevezett tétel a Megyeri-Hanti Pince chardonnay bora volt, mely ezüstérmet szerzett a népes mezőnyben. A világszerte ismert szőlőfajtából készült bor battonage-barrique eljárással készült. A közösen dolgozó borászok ismét megmutatták, hogy a közös munka, és az együttgondolkodás milyen szép eredményeket hozhat. 

Egymás után a második évben döntött úgy az Ami Süti csapata, hogy benevezik tortájukat az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által idén is meghirdetett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre. Sikerült megismételni a tavalyi sikert, hiszen mindkét esetben a legjobb öt, döntős torta közé választották a dr. Veres Ildikó által készített édességet. Tavaly az „Ami pisztácia”, idén pedig a szederből, mandulából (amely szintén helyben termesztett, monori kézművesek által pörkölt), étcsokoládéból és egy különleges lisztkeverékből álló „Szedresem” fantázianevű torta győzte meg a szakértő zsűrit. A döntőre nyár elején kerül sor, ekkor derül ki, hogy kinek a süteménye viselheti majd a Magyarország Cukormentes Tortája 2021 megtisztelő címet. A cukrászatot a Tények Plusz televíziós műsor is bemutatja, május 21-én 18:45-kor kezdődő adásában.

Mi monoriak, pedig büszkén mondhatjuk el, hogy határainkon innen és túl is elismerik a városunkban készült termékeket. Fogyasszunk minél több helyben termelt zöldséget, gyümölcsöt; válasszunk Monoron készült kisipari termékeket, élelmiszereket! Gratulálunk a díjazottaknak, további sok sikert a leendő megmérettetéseken!