Monor lesz az ország első okos városa

2020. december 21., hétfő, 16:00

Egyre többet hallunk róla, de sokunkban még nem tiszta a kép, hogy valójában mi is az az okos város? Jelen cikkel indul el egy rendszeres rovatunk, amiben folyamatos tájékoztatást adunk arról a projectről, amely vélhetően Monort az ország leginnovatívabb városainak ligájába repíti.

Mi ez az egész?
Az okos város fogalom olvasatunkban egy olyan helyet jelent, amely a teljes lakosság számára élhető, kényelmes és ezek mellett alkalmazkodik a modern kor igényeihez, miközben hosszútávon fenntartható és a lehető legkevesebb terhelést jelenti a környezetre. Egy olyan rendszerről beszélünk, ami az elkövetkezendő egy évben olyan további elemekkel fog bővülni, melyekből rengeteg adat kinyerhető és hasznosítható, továbbá a különböző elemek egymással kompatibilisek így, ha indokolt össze is kapcsolhatók. A rendszer első elemei a már telepített vizesblokkok, ezt követik majd az általános és középiskolákban kialakított digitális tantermek, amelyek minőségi előrelépést jelenthetnek az oktatásban. Jövő tavaszig további kényelmet és biztonságot szolgáló elemekkel bővülnek majd a közterek, míg 2021 második felére várhatjuk a közvilágítás és a térfigyelő rendszer megújulását. Ezekről az újabb elemekről a telepítést követően mindig részletesen beszámolunk ebben a rovatban.

Miért pont mi?
Napjainkban az információ kimondhatatlanul fontossá vált, helyes városfejlesztési, városüzemeltetési döntéseket megfelelő információellátottság mellett lehet meghozni. A nemzeti infokommunikációs stratégia ennek szellemiségében tesz arra javaslatot, hogy úgynevezett pilot okosvárosok-fejlesztések valósuljanak meg, melyek kiértékelését követően újabb stratégiák, fejlesztési irányok lesznek meghatározhatók. Az állami informatika, illetve az önkormányzatok, mint szakterületek a Belügyminisztériumhoz tartoznak, a minisztérium pedig a fejlesztés megvalósításának helyszíneként városunkat javasolta a kormányzatnál. Monor mellett sok szempont szólt. Jó értelemben véve átlagos város vagyunk, nem is kicsi, de nem is nagy. Járási központ, szolgáltatásaink sokrétűek, a települési infrastruktúráink kellően fejlettek a különböző elemek beépíthetőségéhez. Hivatalunk munkatársai korábban tesztpartnerként több informatikai szakrendszer sikeres bevezetésében vettek részt, ami vélhetően szintén fontos tényező volt a project odaítélésében.

Ezt mégis miből?
A támogató döntést egy részletes megvalósítási tanulmány előkészítése előzte meg, mely meghatározta a megvalósítandó fejlesztéseket, illetve azok várható forrásigényét. Magyarország Kormánya a projectmegvalósítást 100%-ban finanszírozza, a helyi rendszerek és alkalmazások fejlesztésére 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre. A project megvalósítását az irányító bizottság elnökeként Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára felügyeli.

Kinek jó ez?
Egy ilyen project főszereplőjévé válni vitathatatlanul jó a városnak és a lakosoknak. A beruházás révén javul a város szolgáltatásainak színvonala, az innovatív megoldásoknak köszönhetően növekszik a fiatalokat megtartó erőnk és vélhetően még inkább csábítóvá válik városunk a letelepedni kívánó családot alapító fiatalok számára. Izgalmas, hogy amennyiben az okosváros-szolgáltatás országosan elérhetővé válik, Monor lesz a hivatkozási alap, ami szintén növeli városunk ázsióját. Engedjük be a jövőt városunkba!