Bemutatkozás

Kedves Monoriak! Tisztelt Városunk Iránt Érdeklődő!

 


Monor Város Önkormányzata a jövő iránt érzett felelőssége tudatában alapvető fontosságúnak tartja a közszolgáltatások színvonalának folyamatos javítását és a fenntartható fejlesztések folyamatosságát. Figyelemmel a város lehetőségeire és egészének fejlesztésére, a meglévő eredmények megőrzésén túl tartós értékek megteremtésére törekszünk.

Monor a Duna-Tisza közén, Magyarország középső részén, a délkelet-pesti agglomeráció határán fekvő, megújuló város. A XIX. század óta központi szerepet tölt be a térségben, azóta a Monori járás központja.
A főváros határától és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtértől 12 kilométerre található a 4. számú főúton. A város a Budapestet elkerülő M0-ás autóútról néhány percre fekszik, 2019-ig pedig bekapcsolódik az országos gyorsforgalmi úthálózatba is a 4-es számú elkerülő autóút megépítésének köszönhetően. A települést átszeli a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal, amely elővárosi közlekedési csomóponti szerepet tölt be. Kiváló közlekedésének köszönhetően az ország bármely pontja könnyen elérhető Monorról. Városunk a Monori Kistérség és a Monori Járás természetes központja a járások első, 1886-os megalakulása óta. A helyi gazdaságot kiépített infrastruktúrák és szolgáltatások látják el, ugyanakkor ezek fejlesztése is cél.

A városban jelenleg több, mint 18 ezer fő lakik 6200 háztartásban. Monor területe 48,31 km2, legmagasabb pontja a Strázsahegy (190 m), mely arról kapta a nevét, hogy a falubeliek innen kémlelték a környéken portyázó török katonákat. Településünk GPS koordinátái: é. sz. 47,34753°, k. h. 19,44893°.

Önkormányzatunk Monort az alábbi jövőkép szerint kívánja fejleszteni: „Monor a dél-kelet pesti agglomerációban, a dinamikusan fejlődő főváros és vonzáskörzete, illetve az Alföld találkozásánál fekvő, kistérségi központszerepkörét a közigazgatáson túl a gazdasági életben is egyre erősítő, járási székhely funkcióját és feladatköreit a helyi szolgáltatások fejlesztésében is kihasználó, a jó minőségű lakókörnyezetet egyre színvonalasabb közszolgáltatásokkal is biztosító, egyúttal a befektetők számára is vonzó település. Monor olyan város, ahol jó élni, ahol jó befektetni.”