Megkezdődött az új óvoda építése

2019. április 10., szerda, 14:55

Tavaly olvashattak róla először, hogy új óvoda építése kezdődhet a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcában. A projekt előkészítő szakasza; a közbeszerzési eljárás és a hiánypótlások is lezárultak, így március közepén megkezdődhetett a kivitelezés.

A három csoportszobás óvoda építésére az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázat keretében, a Pénzügyminisztérium által biztosított támogatást nyert az önkormányzat. Ennek köszönhetően, a több mint bruttó 400 millió forint értékben megvalósuló beruházásnak csak kisebb részét kell önerőből finanszíroznia a város költségvetésének. Az örvendetes építkezés – melyre az emelkedő lakosságszám, és a Monoron felnövő egyre több kisgyermek miatt nagy szüksége van a városnak – 2019. év végére készülhet el.

Az épület különlegessége, hogy a skandináv országokban elterjedt, és Ausztriában is kedvelt tömörfa-panelek felhasználásával készül el. A hazánkban újszerű építőanyag nem könnyűszerkezetes építési technológia, hiszen a falszerkezet tömör fából kerül legyártásra. A modern, fiatalos épület jól lélegző tereket, kedvező élettani funkciókat biztosít a használóinak, amellett hogy a tervezett óvodai funkciót jól kiszolgáló felépítményt eredményez. A speciális építőanyag szigetelő képessége is nagyon jó, így energetikai szempontból is megfelel a kor elvárásainak. A beruházással Monoron hazánkban elsők között épülhet tömör fa szerkezetű középület, mely a város egyik dísze lehet a jövőben.