Új óvodába várják a gyerekeket Monoron

2020. augusztus 25., kedd, 11:56

Elkészült, és az ünnepélyes átadást követően a napokban a gyermekek is birtokukba veszik a Bajcsy-Zsilinszky utcában felépült új monori óvodát. A három csoportszobás intézmény építésére egy Pest megyei pályázaton elnyert, a Pénzügyminisztérium által biztosított támogatás adott lehetőséget az önkormányzatnak.

Az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázat keretében elnyert 300 millió forint támogatást jelentős összeggel, több mint százmillió forinttal egészítette ki önrészként az önkormányzat. Így egy korábbi iskolai épület helyén, önkormányzati tulajdonú építési telken, barna mezős beruházásként készülhetett el az új óvoda.

A beruházással Monoron hazánkban elsők között épült fel tömör fa szerkezetű gyermeknevelési intézmény. Korábban is olvashatták, hogy az épület különlegessége a tömörfa-panelekből álló szerkezet. A hazánkban újszerű építőanyag nem könnyűszerkezetes építési technológia, hiszen a falszerkezet tömör fából került legyártásra. A modern tervezésű, fiatalos épület világos terei kedvező élettani funkciókat biztosítanak a használóinak, amellett hogy az óvodai funkciót jól kiszolgáló felépítményt eredményez. A különleges építőanyag szigetelő képessége is magas, így energetikai szempontból is megfelel a mai kor követelményeinek. 

A Petőfi Óvoda tagintézményeként működő középület megnyitóján az itteni leendő óvodások rövid műsora köszöntötte a vendégeket. Rajki László, a Monori Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője áttekintette a projekt történetét a pályázat benyújtásától kezdve, az építési munkálatok 2019. tavaszi megkezdésén át egészen az épület használatba vételéig. Az intézmény ünnepélyes megnyitására Pogácsás Tibort, a Belügyminisztérium államtitkárát kérték fel. Városunk korábbi polgármestere elmondta, hogy országszerte vesz részt gyermeknevelési intézmények átadásán, mégis a szívéhez a monori óvodák állnak a legközelebb. A megnyitót Darázsi Kálmán polgármester szavai zárták, aki örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után új építésű monori köznevelési intézmény átadására kerülhet sor. Emellett kiemelte a fa szerkezetből készült épület jótékony élettani hatásait, melyet remélhetőleg az ide járó gyerekek is megtapasztalnak.

Az ünnepélyes megnyitót követően hamarosan gyermekek veszik birtokba az épületet, hiszen a napokban kezdődő az új nevelési év egyben egy új óvoda nyitását is jelenti Monoron.