Élménypark és játszótér a Szent Orbán téren

2020. november 19., csütörtök, 16:36

Újabb fejlesztés teszi még vonzóbbá a városunk számára fontos Strázsa hegy főterét, a Szent Orbán teret. Élménypark és játszótér építésére nyújtott be sikeres pályázatot az önkormányzat a LEADER helyi akciócsoportok két pályázati felhívására.

A megítélt támogatásnak köszönhetően, várhatóan jövő évben tovább fejlődik a turisztikailag fontos területe a városnak. A beruházást követően a tér jelenleg kihasználatlan részén egy jól használható közösségi tér alakul ki, tovább bővítve a Szent Orbán tér funkcióját. A gyerekek részére ütéscsillapító felületen kerülnek kialakításra a játékok (szöcske mászóka, tigris rugós játék, egyensúlyozó krokodil, kettes hinta, madárkás padok); míg a felnőttek kikapcsolódását padok, piknikasztalok, tájékoztató táblák, rönkfa ülőbútorok segítik. A kialakításra kerülő terület világítását napelemes lámpatestek biztosítják, és természetesen hulladéktárolók kihelyezése valamint a park növényzetének telepítése is része a projektnek.

A VP6-19.2.1.-41-2-17 és VP6-19.2.1.-41-4-17 azonosítószámú támogatásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a helyi kiránduló lakosok és az egyre sűrűbben érkező turisták számára is vonzóbb célpont lehet városunk. A két komponensből álló, összesen 25 millió forint támogatást várhatóan önrésszel is kiegészíti az önkormányzat. Az így kialakuló élménypark fontos szerepet játszik majd a térség legnagyobb boros eseményének, az évente több ezer vendég által látogatott Borvidékek Hétvégéje rendezvény megtartásában is.

Az önkormányzat 2016-ban kezdte meg az első ütemmel a tér rendezését, melynek részeként sütögetésre és bográcsozásra alkalmas tűzrakó helyeket alakítottak ki; a régi utcabútorokat felújították és újakat is telepítettek a Szent Orbán szobor szomszédságában; valamint a közvilágítás bővítése is megtörtént a területen. Az idei év egyik legfontosabb - más városrészeket is érintő fejlesztése - a nyilvános illemhelyek kialakítása volt. Az okos város projekt első elemeként átadott, utcabútor jellegű, intelligensen működő kültéri mosdók közül egy a most fejlesztésre kerülő téren kapott helyet.

Reméljük, hogy a folyamatos fejlődés jó hírét viszi városunknak és egyre többen ismerik meg Monort, az ezer pince városát!