Mobilapplikáció segíti az elektromos autók töltését Monoron is

2019. február 11., hétfő, 11:27

Az elektromos töltőállomásokat üzemeltető NKM Mobilitás Kft. bővíti telefonos applikációját, az új funkcióval a Mobiliti néven működő országos hálózat töltőit már az applikációból tudják majd csatlakozás után elindítani az ügyfelek - közölte a Nemzeti Közművek az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. (Mobiliti) töltőin hamarosan megszűnik a kábel csatlakoztatása utáni automatikus töltés, amely ezután csak az applikációból lesz kezdeményezhető. Ennek segítségével az autósok nyomon tudják majd követni a töltéseket, és az elindított töltést is csak maguk tudják majd leállítani. Emellett RFID kártyás azonosítást is elérhetővé tesz a társaság, amellyel a töltők indításához és leállításához az applikációban történő regisztráció után már a telefont sem kell majd elővenni.

Monoron tavaly, a Jedlik Ányos Terv keretében készült el a két 2x22 kW teljesítményű töltőpont a Polgármesteri Hivatal előtt és a Bocskai utca elején.  A berendezések az önkormányzatának tulajdonát képezik, az üzemeltetést Monoron is a Nemzeti Közművek, azon belül az NKM Mobilitás Kft. végzi. Pontos számok mutatják a monori töltőpontok kihasználtságát, jól látszik, hogy rendszeresen és egyre nagyobb számban használják az eszközöket. A július óta működő töltőket januárig összesen 413 alkalommal vették igénybe, mely során 3400 kWh energiafelhasználás történt. Az elektromos gépkocsiknak ez elegendő több mint 22.000 kilométer megtételére, mely ilyen módon 3400 kg-mal kevesebb CO2 kibocsátást eredményezett. 

A Nemzeti Közművek számos helyen működtet elektromos töltőállomást, például Békéscsabán, Budapesten, Szegeden, Mezőtúron, Csongrádon és Kecskeméten, valamint az ország legnagyobb elektromos töltőpontját Sormáson üzemeltetik. Jelenleg 118 nyilvános töltőpont működik, de folyamatosan telepítenek újabb töltőket, céljuk az országos lefedettség elérése.