Ketten kapták meg idén a Monorért Emlékplakett elismerést

2022. március 15., kedd, 13:21

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából szervezett megemlékezés minden évben fontos esemény városunkban. Az önkormányzat korábbi döntése szerint ezen a napon adják át a városi kitüntetéseket az arra érdemeseknek. Városunk vezetése emlékplakettel ismeri el azon kivételes monoriak szorgalmát, tudását, akik már bizonyították, hogy önmaguk és családjuk mellett a közösségért, Monorért is dolgoztak és dolgoznak.

A március 15-én megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen Monor Város Önkormányzata a település érdekében végzett kiemelkedő közhasznú tevékenység elismeréseként Monorért Emlékplakett és Oklevél kitüntetésben részesítette

Dr. Burzuk Valériát

     Burzuk Valéria Körösszegapátiban született, három testvérével és szüleivel éltek a Hajdú-Bihar megyei településen. Általános iskolai éveit a helyi iskolában, a középiskola időszakát a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban töltötte. Egyetemi tanulmányait a SOTE ÁOK karán végezte, ahol 1975-ben diplomázott.
     A diploma megszerzésének évében már a Balf Reuma Szanatóriumban dolgozott gyakornokként, majd 1976-tól Monoron körzeti orvosként kezdte pályáját. 1994-ben tüdőgyógyász szakvizsgát, majd 1995-ben családorvostani szakvizsgát szerzett. 1994-től a monori tüdőgondozóban kezdett szakorvosként dolgozni, és ezt a tevékenységet a mai napig folytatja, 2006 óta főorvosként. A családorvosi praxisa betegeinek nagy részét 1994-től ugyan sógornője vette át, de mivel elhivatottsága az emberek iránti gondviselés terén megmaradt, így helyettesként napjainkig aktívan részt vállal ebben a praxisban is.
     A Monor Hegyessy Lions Club alapító tagjaként számtalan karitatív tevékenység részese nap, mint nap. Így civilként is tesz az emberek szeretete és „szolgálata” érdekében orvosi hivatása mellett; melyet szintén szívvel lélekkel végzett és végez a mai napig a monori emberekért. Szakmai és karitatív elhivatottságai mellett sokat tesz, és tett még a monori képzőművészeti élet felpezsdítése és szinten tartása érdekében is, mivel a művészet és a zene a doktornő szabadidős tevékenységének fontos elemei.

Varga Istvánt

     Varga István Monoron született 1941-ben, azóta is városunk lakója, két gyermekével, négy unokájával és két dédunokájával. Gépipari Technikumi tanulmányai közben, 15 éves korában osztálytársai csalták le a birkózó edzőterembe, ami az életét végigkisérő találkozás lett a sporttal és az egészséges életre neveléssel.   
     Aktív sportoló korában ifi és felnőtt megyei válogatott volt, ezzel párhuzamosan fiatalon kezdte meg edzői és bírói tanulmányait. 1960-tól gyakorló edző és a Testnevelési Főiskolán oktatói edző képesítést, valamint országos I. osztályú bírói minősítést szerzett. Több évtizedes edzői pályafutása alatt számtalan versenyzőt készített fel a legrangosabb hazai megmérettetésre, a Magyar Bajnokságra. Két tanítványa bajnoki címet szerzett súlycsoportjában; három ezüstérmes, hat bronzérmes, és közel tucatnyi pontszerző birkózó nőtt fel irányítása alatt a Monori Sportegyesületben!
     1960-tól több, mint 50 évig nevelte a fiatalokat az MSE keretein belül a sport szeretetére és az egészséges életmódra! Személyes példamutatásával és a birkózás iránti alázatával segített sportolók tömegeinek a társadalom hasznos tagjává válni.