I. világháborús hadisírok újultak meg a monori temetőkben

2019. február 19., kedd, 16:01

Hazánkban található I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására írt ki pályázatot a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum még 2018-ban. Önkormányzatunk sikeres pályázatot nyújtott be, melynek támogatásával összesen hét gondozatlan hadisír felújítására került sor.

Az önkormányzat az egyházakkal közösen kutatta fel a szóba kerülő síremlékeket, melyeket hozzátartozók láthatóan nem gondoznak. A Monori Római Katolikus Temetőben egy, míg a Monori Református Temetőben hat sír újulthatott meg a közel hétszázezer forint támogatásból. A képviselő-testület ezúttal is monori vállalkozót bízott meg a feladattal: a városunkban több mint száz éve, negyedik generáció óta családi vállalkozásként működő kőfaragó család munkáját dicsérik a megszépült sírok.

A korábban - civil kezdeményezéssel - megújult ’48-as honvédsírok után, újabb emlékhelyeket alakítottak ki a monori sírkertekben. Általános és középiskolás osztályok, magánszemélyek és csoportok ezeket a sírokat rendszeresen gondozzák, ezúton is köszönet érte! Reméljük, hogy a felújítással, valamint a sírok védetté nyilvánításával a hősi halált halt monori katonák emléke az utókor számára minél tovább fennmaradhat!