Közel kétszáz facsemetével gazdagodott városunk

2020. november 26., csütörtök, 08:06

Az őszi hónapokban sokan és sokat tettek Monor jövője érdekében, hiszen egymás után három hétvégén is közösségi faültetéseket szerveztek a városban. Elsőként a Kistói út és a Tavas park lett gazdagabb 64 juharlevelű platánfával október 31-én; november 7-én a város által koordinált ültetésen az Ady Endre utcában került elültetésre 19 tő gömbkőris és 50 darab skarlátvirágú galagonya; majd november közepén helyi civil kezdeményezésre monori óvodák környezetében került sor faültetésre.

Az idén 100 évvel ezelőtti trianoni döntésre emlékezve kezdeményezett akciót Balogh Péter önkormányzati képviselő, melyre Monor Város Önkormányzatának támogatásával, közösségi adakozás keretében gyűlt össze a platánfák vásárlásához szükséges összeg. Az egykori 64 vármegyére emlékezve, ennyi új facsemete ültetése történt meg október utolsó napján a Tavas parkban. A több mint egymillió forint értékben elvégzett munkálatokhoz 91-en járultak hozzá, az évforduló tiszteletére emléktábla őrzi meg nevüket az utókornak. A munkálatok előkészítésben részt vett a Kövál Nonprofit Zrt. is.

November 7-én, hosszas előkészítés után 69 facsemete került végső helyére az Ady Endre utca fásításának első ütemében. A képviselő-testület előkészítette az utca 4-es főútig történő fásítását is, ennek az útszakasznak a beültetésére a következő ütemben kerülhet sor. A fő közlekedési útvonal teljes hosszában, földben és levegőben, helyenként mindkét oldalon, számtalan közművezeték és csatorna fut. Ennek érdekében egyes szakaszokon olyan fafajt kellett választani, amely a meglévő légvezeték alatt is szépen tud növekedni. Ebben, valamint a meglévő faállomány felmérésében is szakértő közreműködését kérte az önkormányzat. November első szombatján több mint száz aktív résztvevő segítségével került a helyére a 19 gömbkőris és az 50 skarlátvirágú galagonya facsemete.

A facsemeték telepítését a hónap közepén a Monori Városszépítők lelkes tagjai folytatták. A környezetünk szebbé, élhetőbbé tételéért dolgozó önkéntesek maszk- és textilzacskó varrásából teremtették elő a faültetés költségeit. A bevezetett korlátozások miatt a faültetéseket a tagok kislátszámú csoportokban végezhették el. A november 14-15-i hétvégén munkájuknak köszönhetően számos fa- és cserje telepítés történt, többek között a Szivárvány, a Napsugár, a Tesz Vesz, a Petőfi és a Kossuth óvodákban, valamint további közterületeken a városban.   

Köszönjük mindenkinek a részvételt és a segítséget, aki munkájával hozzájárult városunk zöldebb jövőjéhez!

TOVÁBBI FÉNYKÉPEK