Két monori iskola energiahatékonyságot célzó felújítása kezdődhet meg a közeljövőben

2019. június 6., csütörtök, 14:18

A KEHOP-5.2.9-16 számmal kiírt pályázat célja volt, hogy a közép-magyarországi régió települési önkormányzatainak lehetősége legyen középületek energiahatékony felújítására. A május utolsó napjaiban született pozitív támogatási döntés értelmében Monor Város Önkormányzata 249.708.069 forint vissza nem térítendő támogatásban részesül két monori középület energetikai korszerűsítésére! A pályázat benyújtásakor az Ady Úti Általános Iskola és a József Attila Gimnázium Petőfi utcai épületének felújítását fogalmazták meg, így ezeken az épületeken kezdődhet meg a munka a közeljövőben.

Az Ady Úti Általános Iskola épülete is megújul

A támogatott műszaki tartalom szerint a két épületen kicserélésre kerülnek a külső nyílászárók. Az új nyílászárók többnyire műanyag tok és keretszerkezettel, 3 rétegű üvegezéssel készülnek el; kivétel ezalól a gimnázium Petőfi utcai épülete, ahol az utcai, déli homlokzaton egyedi kialakítású fanyílászárók kerülnek beépítésre.

Elkészül az épületek külső és lábazati hőszigetelése (EPS szigetelőanyag 15 cm vastagságban; illetve XPS szigetelőanyag 12 cm vastagságban), a lapostetős épületrészek hőszigetelése, valamint a padlásfödémek szigetelése is (kőzetgyapot 22 cm vastagságban). Mindkét épületen elhelyezésre kerül egy-egy 15 kW-os napelem rendszer, mely az épület elektromos ellátását segíti a jövőben.

A JAG Petőti utcai épületében egyedileg gyártott, 
fa nyílászárókra cserélik a régi ablakokat

A most megvalósuló munkálatokkal az összes monori iskola bekerült a város épületenergetikai megújítását célzó programjába, hiszen korábban sor került a Jászai Mari Általános Iskola, a Kossuth Lajos Általános Iskola és a Nemzetőr iskola teljes vagy részleges felújítására.