KORSZERŰSÍTIK AZ ALULJÁRÓ VÍZTELENÍTÉSI RENDSZERÉT

2021. augusztus 24., kedd, 18:45

A monori régió katasztrófavédelmi besorolása szerint gyakran van kitéve a természet okozta károknak, így viszony- lag könnyedén keletkezik villámárvíz is a lezúduló csapadék miatt. Az egyik ilyen érintett rész Monoron a Kistói és a Móricz Zsigmond utcai kereszteződésnél lévő aluljáró, ahol a víztelenítésre szolgáló csapadékvízátemelő működtetését az önkormányzat végzi. Korábban távfelügyeletről is lehetett működtetni a szivattyúkat, ám a rendszer mára elavult, szükségessé vált a korszerűsítés.

Monor Város Önkormányzata képviselőtestületének 2021. június 24-én tartott ülésére került felterjesztése az alul- járó csapadékvíz-átemelő távfelügyelet kiépítésével kapcsolatos kérdés. Monor település Veszélyelhárítási terve taglalja a város területén beazonosított veszélyeztető hatásokat. Polgárvédelmi szempontból a település feladata többek között a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzet elhárítása is. Amikor a városra hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik, több helyszínen, többek között az aluljáróban is villámárvíz keletkezhet, így rendkívül fontos, hogy a megfelelő időpontban a víztelenítés megtörténjen.

Az átemelők biztonságos üzemeltetését egy távfelügyeleti rendszer biztosítja, így a Jókai utca végén üzemelő szennyvíztelepről a diszpécser távolról rálát az átemelők működésére, a vízszint emelkedésekor el tudja indítani, vagy amikor az szükséges, le tudja kapcsolni a szivattyúkat. A DAKÖV Kft. tájékoztatása szerint a rendszer korábbi távfelügyelete tönkrement, a berendezések cseréje és szoftvermódosítás vált szükségessé. A szivattyúrendszer maga működik, viszont távolról jelenleg nem felügyelhető.

A veszélyeztető hatások miatt kifejezetten fontos az átemelők távolról történő ellenőrzése, hogy szükség esetén a víztelenítés azonnal megtörténjen, ezért Monor Város Önkormányzatának képviselőtestülete úgy döntött, hogy elvégezteti a monori aluljáró csapadékvízátemelő távfelügyelet kiépítését. A DAKÖV Kft. a beszerzési szabályzata alapján általános beszerzési eljárást indított egy új csapadékvíz-átemelő távfelügyelet kiépítésére.

Az aluljáró aljába került beépítésre két darab átemelő szivattyú, ami a vízszintet érzékeli, és amikor szükséges, vagyis, amikor a csapadék eléri amegadott szintet a szivattyú kiemeli a vizet a Kis-tó oldali csapadékvízelvezető árokba.