HELYI TÉMÁK DARÁZSI KÁLMÁNNAL

2021. augusztus 24., kedd, 18:24

page4image64057744

A NAPSUGÁR ÓVODA ÁTÉPÍTÉSE
A Napsugár Óvoda esetében kiírunk egy feltételes közbeszerzést, hogy pontos információink legyenek a beruházás bekerülésének összegéről. Az épület előzetes vizsgálatai megtörténtek, elkészültek az engedélyezési és a kivitelezési tervek. Az átépítéssel további négy csoportszobával bővül majd az épület, melyeknek többsége egy új emeleti szinten helyezkedik majd el. Mindezekre pedig a megnövekedett gyermekszám miatt van szükség.

Közben elindult a Táncsics Mihály utcai kisiskola felújítása, aminek a befejezése augusztus végére várható. A Napsugár Óvodának ez az épület ad majd otthont az átépítési munkálatok alatt, majd a Jászai Mari Általános Iskola tagintézményeként teljesítene szolgálatot. Régen is így működött, az elsősök és a másodikosok külön a Táncsics Mihály úti kisiskolában tanultak.

MŰKÖDÉSBEN AZ OKOS ZEBRA

Az Okos Város keretein belül megépülő hat intelligens gyalogátkelőből az elmúlt időszakban az Ady Endre úton kettő átadásra került.

Az már a használatba vétel óta eltelt rövid idő alatt gyűjtött adatokból is látszik, hogy az Ady Endre úton is sok a gyorshajtó. Az iskola előtti gyalogátkelőhelynél az átadást követő napon már 100 km/h sebességet is mértek, és sajnos, ez a probléma mindennapos. Természetesen felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, akik megteszik a megfelelő intézkedéseket. Ez a rendszer nem néz rendszámot, az áthaladás sebességét méri, valamint az áthaladó gépjárműveket és gyalogosokat számolja. Ezzel lehet többek között az adott gyalogátkelőhely terheltségét, kihasználtságát mérni. Az iskola előtti Ady úti gyalogátkelőhely a város egyik legforgalmasabb zebrája, főleg tanítási időben.

BELTERÜLETI UTAK ÉPÍTÉSE

A Belügyminisztérium támogatásával 11 belterületi út újul meg Monoron. A kiviteli tervek elkészültek, így a képviselőtestület döntött a közbeszerzés kiírásáról. A projektben felújításra kerül az Acsádi utca a Kossuth Lajos utca és a Liliom utca között, a Bocskai utca a Bocskai utca 2. sz. és a Liliom utca között, az Eötvös utca a Csokonai utca és Nemzetőr utca között, a Klapka utca a Balassi Bálint utca és Pozsonyi utca között, a Mikszáth Kálmán utca a Kossuth Lajos utca és Kisfaludy utca között, a Pozsonyi utca a Füleki utca és Klapka utca között, a Dózsa György utca a Kistói út és Szilágyi Dezső utca között, a Katona József utca a Kossuth Lajos utca és Pilisi utca között, a Pósa Lajos utca a Kistói út és Páskom utca között, a Puskin utca a Kistói út és Páskom utca között, a Gém utca és a Nádas utca a Rét utca és Avar utca között. A kivitelezések várhatóan az ősz folyamán elkezdődnek.

Jelenleg is zajlik a Széchenyi utca Kistói út és Mátyás király utca közötti szakaszának felújítása, szintén Belügyminisztériumi pályázatból.

SIKERESEN PÁLYÁZTUNK

Monor Város Önkormányzata 40 millió forint támogatást nyert el a Belügyminisz-térium belterületi utak felújítására kiírt pályázatán. Ebből az összegből megújul majd a Tátra‒Mátra utcák teljes szakasza, és a Mező utca a Szélmalom utca és Jászai Mari tér közötti szakasza. A beruházás lebonyolítását a Monori Városfejlesztő Nonprofit Kft. végzi.

FIGYELJÜK A LEHETŐSÉGEKET ÉS PÁLYÁZTUNK
A képviselőtestület a júniusi ülésen döntött arról, hogy a város indul a Külterületi helyi közutak fejlesztésére kiirt pályázaton. A júliusi ülésen pedig a fejlesztendő területekről és azok műszaki megoldásairól hoztak a képviselők határozatot. Így, ha sikeresen pályázunk, akkor megújulhat a Hegyessy tanya a Csévharaszti út és Vasadi út között, a Szélső út a Jókai utca és Zólyom utca között, a Dr. Csanády utca jelenleg még földes szakasza, és a Strázsahegyen az Irsai Olivér sor, valamint a Fesztivál körút.

Szintén indulunk a VP6-19.2.1.-41-9-21 kódszámú, Helyi fejlesztések támogatású pályázaton, melynek célja a Strázsahegyi kilátó parkosítása. Az önkormányzat 2015- ben vásárolt még további telkeket a kilátó körüli park bővítéséhez, a projekt célja, hogy a lakosság és a városunkba látogatók számára egy újabb használható, kikapcsolódásra szolgáló területet alakítsunk ki.