Trükkös tolvajokra figyelmeztet a rendőrség

2016. október 24., hétfő, 16:20

Tisztelt Lakosok!  


Felhívjuk a figyelmüket, hogy az elmúlt időszakban az időskorúak sérelmére elkövetett lopások, trükkös lopások, csalások száma országszerte jelentősen emelkedett. Az elkövetők felkutatják a jóhiszemű időskorúakat telefonon vagy személyesen és megnyerő viselkedéssel elérik náluk, hogy telefonjukba beüssenek egy általuk kért telefonszámot, pénzt adjanak át vagy beengedjék otthonukba. A módszer vagy előadás változik, de a cél minden esetben a pénzszerzés.

Kérjük, hogy amennyiben az alábbiakkal találkoznak, ne higgyék el, amit Önöknek mondanak!

•    Telefonon keresi Önt egy ismeretlen személy és azt állítja, hogy NYERT valamit, majd megkéri, hogy egy Ön által ismeretlen telefonszámot felhívjon vagy üzenetet küldjön ahhoz, hogy a nyereményét megkaphassa. NE TEGYE!

Sem a telekommunikációs cégeknek, sem más cégeknek nincs olyan nyereményjátéka, amelyben Önt felhívják és arra kérik, hogy a nyereményért cserébe bármilyen számot felhívjon vagy üzenetet küldjön egy megadott számra. SZEMÉLYES ADATOKAT ne adjon ki senkinek telefonon keresztül!

•    Telefonon felhívják, hogy gyermeke, unokája, rokona bajban van és sürgősen pénzre van szüksége. Általában családtagként vagy családi barátként mutatkozik be a hívó, aki azt mondja, hogy egy ismerősét, barátját küldi el maga helyett, mert ő nem tud a pénzért menni. NE HIGGYE EL! IDEGENNEK NE ADJON PÉNZT!

Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben. Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajban van-e. Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, hozzátartozóval!

•    Megjelenik Önnél egy ismeretlen személy hivatalosnak tűnő indokkal (nyugdíj kiegészítést hozott, kötelező vízóra csere) és azt állítja, hogy önkormányzati munkatárs, nyugdíjbiztosító munkatársa, víz-, gáz-, villanyóra leolvasó. KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓK DÍJBESZEDŐKET NEM ALKALMAZNAK, PÉNZT NEM HOZNAK ÉS NEM KÉRNEK!

Soha ne engedjen be idegeneket a házába, lakásába. A hivatalos ügyben érkező személy igazolványát kérje el, amennyiben kétsége van annak valódiságáról, hívja fel azt a szolgáltatót, ahonnan a személy érkezett és győződjön meg arról, hogy az adott névvel van-e dolgozójuk.

•     Az otthonába becsengető faárusokkal, fával kereskedő személyekkel legyen óvatos!

Amennyiben szeretne faárustól vásárolni, hívjon oda egy szomszédot, barátot, ismerőst, aki jelen van az adás-vétel lebonyolításánál. Figyelmét ne tereljék el, amit kihasználva besurrannak házába.

FONTOS, hogy

•    Rendszeres kapcsolatot tartsanak egyedül élő időskorú hozzátartozójukkal!

•    Figyelmeztessék őket a fenti esetekhez hasonló elkövetési módszerre. Mondják el nekik, hogy abban az esetben, ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, először ellenőrizzék le a történetet! Hívják a hivatkozott hozzátartozót és győződjenek meg az előadott történet valódiságáról! Saját személy– és vagyonbiztonságukért ők maguk is felelősek!


Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna vagy megpróbálják Önt vagy hozzátartozóját a fenti vagy hasonló módszerrel becsapni, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok egyikén!

 

Monori Rendőrkapitányság