Monor is érintett az idei „kis népszámlálásban”

2016. október 3., hétfő, 07:51

A Központi Statisztikai Hivatal az egész országra kiterjedő népszámlások között időszakos, a lakosság 10%-át érintő kis népszámlást – hivatalos nevén mikrocenzust – tart. A 2016. évi mikrocenzus során Monort is az érintett települések listájába választották. Ez azt jelenti, hogy a hatályos törvények szerint a monoriak részvétele kötelező az összeírásban – akárcsak a népszámlálás esetében.

A 2016. október 1-től 31-ig tartó adatfelvétel két szakaszból áll: október 1. és 9. között van lehetőség az internetes válaszadásra egyedi azonosító kódot használva, ezt követően pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást a háztartásokat felkeresve. A KSH tájékoztatása szerint az internetes kitöltésre feljogosító értesítést a hét első napjaiban kell, hogy kézhez kapják a monoriak.

A számlálóbiztosok az október 10-vel kezdődő héten kezdik felkeresni a lakosokat, ők arcképes személyi igazolvánnyal és a KSH által kiadott számlálóbiztosi igazolvánnyal csöngetnek majd be mindenkihez, aki nem élt az internetes adatszolgáltatás lehetőségével. A csalások és visszaélések elkerülése érdekében a rendőrség az alábbiakra felhívja fel a lakosság figyelmét, hogy minden esetben ellenőrizzék a személyi azonosságát a népszámlálónak. A további mikrocenzushoz köthető csalási módszerekkel kapcsolatban az alábbi linkre kattintva olvashatják a rendőrség tájékoztatását: Rendőrségi ajánlás.

Minden válaszadónak ki kell töltenie az alapkérdőíveket és egyet a kiegészítő felvételekből, ha az vonatkozik rá. A mikrocenzussal a KSH adatokat kap a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.

Kérjük a lakosság szíves együttműködését az összeírás zavartalan lebonyolítása érdekében!