Felhívás a fűtési szezon veszélyeire

2016. október 4., kedd, 07:13

Október 15-én kezdődik a hivatalos fűtési szezon, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan a hűvösebb idő beköszöntével nem várják meg a szezon kezdetét, esténként felfűtik a lakásaikat. A háztartások jelentős részében vegyes tüzelésű kazánt használnak, ami önmagában – megfelelő karbantartás mellett –, nem okozhatna gondot.

Már szeptemberben is fordultak elő balesetek: felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán egy család ház pincéjében Albertirsán a Kolozsvári utcában. A felhasadt kazán mellett tartózkodó két ember a kiáramló forró víz miatt égési sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították. A ceglédi hivatásos tűzoltók a helyiséget átvizsgálták - abban kár nem keletkezett, - valamint a még izzó parazsat a kazánból eltávolították.  

Ilyen és ehhez hasonló híreket gyakran olvashatunk, hallhatunk a különböző médiumokban. A káresemények megelőzése érdekében nem árt, ha tudjuk, hogy miért következhetnek be a robbanások és mit tehetünk annak érdekében, hogy a baj nem következzen be. 

A legtöbb robbanás a kazánok helytelen használatából erednek, hiszen a tulajdonosok nem mindig megfelelően üzemeltetik az eszközöket. Sok esetben a műszaki állapotuk sem a legmegfelelőbb, és gyakran túlfűtik a szerkezeteket, ami már nem képes megbirkózni a megemelkedett nyomással. Egyéb okok is közrejátszhatnak a kazánok robbanásában, mint például egy esetleges áramszünet, aminek hatására leáll a keringető szivattyú. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást.

 

Fontos, hogy minden begyújtás előtt győződjön meg arról: 

- a tüzeléstechnikai berendezés és a fűtési rendszer az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel,
- a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott, illetve az üzemeltetésnek megfelelő állásban legyenek,
- szivattyús fűtés esetén győződjön meg a szivattyú zavartalan működéséről és megfelelő áramellátásáról,
- ellenőrizze a termosztát helyes beállítását, a kondenzáció és ezzel együtt járó kátrányosodás, illetve az ebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.

A robbanásokat többnyire emberi mulasztás okozza, így a balesetek megelőzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető szabályok betartására.