Rendőrségi tájékoztatások

2024. június 27., csütörtök, 09:59

Végre itt a nyár!

Egyre többen gondolják úgy, hogy a zsúfolt strandok, valamint a Velencei-tó és a Balaton helyett valami eldugottabb, kevésbé látogatott helyet keresnek.

 

Pest vármegyében közel negyven bányató van és ezek közül kilencben bizony legálisan meg is mártózhatunk.

A nyári szünidő, a szabadságok idején kiemelten fontos felhívni a pihenni, kikapcsolódni vágyók figyelmét a fürdőzés szabályainak fontosságára, a bányatavak veszélyeire, valamint a szabadvizek biztonságos használatára, hiszen ezek a vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál.

A szabadvizeken való tartózkodás szabályai mindenkire vonatkoznak. Ezeket nagyon fontos betartani, hiszen élettani, egészségügyi és jogi következményei is lehetnek. A forró napokon nagyon sokan keresik fel a hűvös vizű bányatavainkat, azonban az alapvető szabályokkal nem mindenki van tisztában.

Pest vármegye közel negyven bányatavából mindösszesen 9 területén engedélyezett a fürdés. (Dunaharaszti, Dunavarsány, Délegyházi tórendszer 2-4-6-os tó, Kiskunlacháza, Pócsmegyer, Áporka).

Mindemellett Kiskunlacházán, Dunavarsányban jetskizni is lehetőség van, az Omszki tó egy részén pedig lehet wakeboardozni. A Duna Pest vármegyei szakaszán is vannak kijelölt fürdőhelyek: Dunabogdányban, Alsógödön, Felsőgödön és Ráckevén.  

Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig!

A fürdési tilalomra minden esetben 60x30 cm-es, jól látható helyen lévő tábla figyelmeztet.

  • Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett a játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás.
  • 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyerek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett.
  • A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhany, illemhely, hulladékgyűjtő, valamint a mentésre, elsősegélynyújtásra képzett személyzet.

A bányatavak mellől mindez hiányzik, jellemzőjük a kiszámíthatatlan mederviszony. Ezek a tavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hirtelen vízhőmérséklet csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást.

Medrükben előfordulhatnak fém darabok, munkagép alkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás indul, 6.500-200.000 Ft-os pénzbírság is kiszabható. A helyszíni bírság összege 6500-65.000,-Ft-ig terjedhet.

Aki bányatóhoz, vagy épített strandra látogat, fontos, hogy a saját és mások testi épsége megóvása mellett saját vagyonbiztonságára is figyelmet fordítson! Lehetőség szerint őrzött parkolót válasszon! A gépkocsi utasterében semmit ne hagyjon! Távozáskor győződjön meg arról, hogy a kocsit biztosan bezárta-e. A strandlopás elővigyázatossággal elkerülhető. Ahol lehetőség van, használjon csomagmegőrzőt!

Ne hagyja őrizetlenül értékeit a törölközőn, takarón. Csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges.

Tartalmas, és biztonságos nyári időtöltést, kikapcsolódást kíván 

a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztálya!

 

 

Hasznos tanácsok utazás előtt

Mit tehet a gondtalan és nyugodt kikapcsolódás, pihenés érdekében? Néhány fontos lépéssel a betörés megelőzhető és garantálhatja értékei biztonságát utazása ideje alatt. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Kérem, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

Ne tegye közhírré, hogy elutazik, nyaralni megy!

Csak azokkal ossza meg, hogy elutazik, akikkel feltétlenül szükséges, illetve akik segítséget nyújtanak Önnek távollétében pl. virágot locsolni, kisállatot etetni, postaládát üríteni mennek. Minél kevesebben tudnak az utazásról, annál kisebb az esélye annak, hogy illetéktelen személy is tudomást szerez róla, így talán betörőkhöz sem jut el az információ, miszerint lakása/háza üresen áll.

A közösségi oldalakra ne írja ki a távozás és az érkezés időpontját! Ha szükségét érzi, hogy ezt megtegye, a közösségi oldalt állítsa privátra nyilvános helyett!

Ne felejtse, hogy tudatos bűnözői iparág épült már a közösségi média figyeléséből eredő betörésekre. Nekik pláne hasznos információval szolgálhatnak a nyilvánossá tett élő bejelentkezések, az azonnal posztolt fotók vagy ha egy ismerős a kép alatt arról érdeklődik, hogy a nyaralás meddig tart és ezt Ön egyértelműen megválaszolja. A képeket, élményeket ossza meg akkor, amikor már hazaért!

Védje meg személyes adatait!

Állítson be PIN kódot vagy ujjlenyomatos feloldást a telefon záróképernyőjének feloldásához!

Alkalmazzon adatvédelmi beállítást a belső tárhelyen és a memóriakártyán tárolt adatok, fájlok védelmében!

Használjon tűzfalat és vírusvédelmi alkalmazásokat!

Mobiltelefonját, táblagépét lehalkított állapotban helyezze el a szállodai trezorban, illetve strandok kamerával megfigyelt értékmegőrzőiben!

A nyaralás során készített szelfiket se ossza meg azonnal, várjon vele addig, amíg hazaér. Illetve kerülje azokat a helyzeteket, melyben veszélybe sodorhatja magát, életét, testi épségét egy jól sikerült fotóért.

 

Jó utat, kellemes, gondtalan pihenést kívánunk!

 

 

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

Megyénkben naponta több gépkocsi feltörést jelentenek be a károsultak. Ezen bűncselekmények esetében szinte mindig az emberek könnyelműsége segíti hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Az utastérben hagyott értékek vonzzák a bűnözőket. A műszerfalon felejtett mobiltelefonra, az ülésen vagy éppen az ülés alatt lévő táskára a tolvajok gyorsan felfigyelnek. Amennyiben nem találnak értéket, előfordul, hogy nem tulajdonítanak el semmit sem, azonban a rongálással járó kár és bosszúság ilyenkor sem elhanyagolható.

Kérjük, hogy - az áldozattá válás elkerülése érdekében- fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat!

• Soha, még rövid időre se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsaikat, a gépjármű okmányait az autóban!

• Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben!

• Ha kiszállnak a gépkocsiból, minden esetben vegyék ki a GPS készüléket a tartójával együtt! Több esetben a GPS tartó szélvédőn hagyott nyoma miatt is törtek fel gépkocsit! Töröljék le a tartó helyét!

 • A kivehető rádiót se felejtsék az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegyék biztonságos helyre!

• Ha a megvásárolt árut látható helyre tudták csak elpakolni, ne hagyják őrizetlenül a gépkocsit, hiszen, aki figyelte Önöket, fel is törheti autójukat!

• Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!

• Új jelenségként figyeltük meg, hogy a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket.  Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjanak autójukban, még a csomagtartóban sem!

 

Ne fordítsanak hátat, ha bűncselekményt látnak, forduljanak bizalommal a rendőrséghez!

Bűncselekmény esetén hívják az ingyenes 112-es telefonszámot!                                                             

 

 

Alkalom szüli a tolvajt!

Megérkezett a nyár aki teheti szabadságra megy és elutazik nyaralni. Azonban vannak, akik ezt használják ki és bűncselekményt követnek el a pihenni vágyók sérelmére, mert a betörők és a tolvajok soha sem mennek szabadságra!

Igaz a mondás:

"Alkalom szüli a tolvajt", de az alkalmat ne teremtsék meg nekik!

Az alábbiakban néhány olyan megoldásra teszünk ajánlást, melyek figyelembevételével elkerülhetik, hogy sértetté váljanak, rossz emlékeik maradjanak erről a nyárról.

A nyári melegben sokan nyitott ablak mellett alszanak, nappal az ajtókat is nyitva tartják. A betolakodó rovarok ellen a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosít, de értékeik védelme szempontjából nem jelent megoldást. Javasoljuk, hogy nappal, amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat.

Amennyiben éjszaka nyitott ablak mellett szeretnek aludni, az illetéktelen behatolás megakadályozására használjanak a biztonságtechnikai üzletekben kapható mozgatható, mozgásérzékelővel ellátott riasztókészüléket, mely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt egy esetleges behatolás esetén. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, erkélyen elhelyezett értéktárgyak, kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is. A hatósugarába kerülő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi.

Amennyiben üdülni megy a család, kérjék meg rokonukat, megbízható szomszédjukat levélszekrényük rendszeres ürítésére, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel lehet a tolvaj számára arról, hogy hosszabb ideje nem tartózkodnak a lakásban. Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat locsolja meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzza el, kapcsolja be a rádiót vagy a tévét. Kertes ház esetén jó módszer, ha szomszéd vagy ismerős az önök lakása előtt parkol esetenként gépkocsijával.

Hosszabb út előtt hasznos a gépkocsit ellátni különböző elektronikus védelmi berendezésekkel, mint pl. elektromos indításgátló, riasztóberendezés. Amennyiben utazás közben megállnak pihenni, ne Az ún.trükkös lopás hazánkban és külföldön is előfordulhat. Az autópályák mellett található parkolóban, benzinkútnál kiszúrják az autó kerekét és azt követve, megállás után, segítséget imitálva, a kocsiban utazók figyelmét elterelve tulajdonítanak el az értékeket gépkocsiból.  

 

Amennyiben strandon, fürdőben töltik szabadidejüket, lehetőleg vegyék igénybe az értékmegőrzőt. Ha nincsen, a parton hagyott értékekre felváltva vigyázzanak, soha ne hagyják őrizetlenül táskáikat, csomagjaikat! A törölköző nem jelent biztonságot! Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat és biztonságban haza jussanak! Figyeljenek saját és mások értékeire, a lopás ezzel megelőzhető!

Ha bajba kerül, hívja a 112-es segélyhívó számokat!

 

 

Kellemes nyarat kíván a

Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztálya

A GÉPJÁRMŰLOPÁS MEGELŐZHETŐ!

A gépkocsifeltörések elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

- Mindig zárják be a gépjármű ajtaját, még akkor is, ha csak rövid időre távolodnak el a járműtől! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.

- Mindig ellenőrizzék az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.

- Használjanak a gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezzék élesített állapotba azt.

A kivilágítatlan, elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Javasoljuk, hogy parkolóhelyük megválasztásánál vegyék figyelembe a következőket:

- A gépjárművet lehetőség szerint tárolják zárható garázsban, vagy válasszanak őrzött parkolóhelyet.

- Amennyiben a jármű közterületen parkol, válasszanak jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet.

- Az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera.

- Ne hagyjanak értéket gépkocsijukban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

- Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.

- Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsák a személygépkocsiban!   Ezek megszerzése további visszaélésekre ad lehetőséget.

A gépjármű eltulajdonításához a legegyszerűbb módszert azonban azzal adhatják meg, ha az indító kulcsot akár csak egy pár percre is a nyitott autóban hagyják. A saját vagyonáért, vagyontárgyáért, így gépjárművéért mindenki maga felelős!

 

Parkolójegy megváltásakor, rövid idejű vásárláskor, a ház elött, garázskapu becsukásakor, kerítés becsukása közben, minden esetben tartsák magunknál a gépkocsi indító kulcsát, hiszen elég néhány másodperc arra, hogy a tolvaj az autót beindítsa és eltulajdonítsa.

A közterületen indítókulccsal otthagyott gépjármű vezetője cselekményével a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 41. § (7) bekezdésébe ütköző és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 224. § (1) bekezdése szerint minősülő közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést valósítja meg.

A KRESZ) 41. § (7) bekezdése értelmében „a járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson és illetéktelen személy azt el ne indíthassa”.

Amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljanak semmihez és értesítsék a rendőrséget!

Feljelentéssel, bejelentéssel, panasszal kapcsolatban információt olvashat a http://www.police.hu/ugyintezes/beadvanytetel oldalon.

 

 

Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

Olvassa el, fogadja meg tanácsainkat a zseblopások megelőzése érdekében!

 

Vigyázzon, a zsebtolvaj nem üres zsebre megy. Tudja, hol van a pénztárcája? Ellenőrizze, őrizze, vigyázza értékeit, és ismerje fel az elkövetési módszereket, az elkövető személyeket.

 A zsebtolvajok módszerei:

Lökdösődés, tülekedés

  • Közlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek és a szoros testi érintkezést kihasználva próbálják elemelni pénztárcákat, egyéb értékeinket.

Álcázó tárgy

  • Egyesek kezükben álcázó tárgyat (reklámszatyrot, újságot, kabátot, pulóvert stb.) tartanak és annak takarásában igyekeznek a táskák, zsebek tartalmát átkutatni vagy társaik mozdulatait fedezni.

Zsebre dugott kéz

  • Látszólag zsebre dugott kézzel állnak a kiszemelt áldozat mellett, miközben saját kivágott zsebükön keresztül a kabátjukból kinyúlva kezdenek a potenciális sértett táskájában keresgélni.

Láthatóság, könnyű célpont kihasználása

  • A vállon hordott vagy a földre helyezett táskából, kosárból, illetve a ruházat külső zsebeiből kiveszik a kinézett tárgyat. A zsebtolvajok könnyű prédának tartják a cipzáras, mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak.

 A zsebtolvaj soha nincs egyedül. A legtöbb esetben a bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek:

 Elterelő

  • Eltereli az áldozat figyelmét.

Fedező

  • A potenciális áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét.

Jelző

  • Kiszűri a tömegből azokat, akik figyelik őket.

Értékmentő

  • A lopást követően a helyszínről eltünteti a megszerzett tárgyakat.
  1. tanács, hogyan tudja megvédeni magát a zsebtolvajoktól:
  2. Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tartózkodik, vagy utazik!   Ajánlott válltáskáját maga előtt tartva közlekedni.
  3. Ne tartson okmányokat, értékeket táskája külső zsebeiben!
  4. Ne tegye egy helyre a pénztárcát, okmányokat, lakáskulcsot, mobiltelefont!
  5. Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba. Értékeit ne hagyja felügyelet nélkül!
  6. Ismerje fel: az elkövetési módszereket, az elkövető személyeket a fenti felsorolás alapján.
  7. Ha gyanúsan viselkedő személyt lát, ellenőrizze értékeinek meglétét!
  8. Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget!  

 

Ne fordítson hátat, ha zseblopást észlel, mert Ön is lehet érintett! Ne feledje: nemcsak a zsebtolvaj, Ön sincs egyedül! Rendőri intézkedést igénylő esetben hívja a 112-es segélyhívót.