Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke látogatott Monorra

2023. szeptember 9., szombat, 08:53

Szeptember 8-án ünnepi istentiszteletet tartottak a Monori Református Nagytemplomban, ugyanis a városba látogatott és igét hirdetett Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke.

A református egyház évszázados hagyományaiban az úgynevezett generális vizitáció, azaz a püspöki látogatás egy régmúltra visszatekintő gyakorlat. Ugyan- akkor Monoron hivatalosan ilyen generális vizitáció utoljára 1928-ban volt, amikor Ravasz László református lelkész, a Dunamelléki református egyházkerület püspöke látogatott el a településre. A mostani püspök, Balogh Zoltán újra felvette ezt a fonalat, ilyen módon került sor a márciusról most szeptemberre elhalasztott időpontra.

Az istentiszteleten Darázsi Kálmán polgármester, Juhász László alpolgármester és a képviselő-testület némely tagja is tiszteletét tette – hivatalból és magán-személyként egyaránt.

"A püspök látogatásnak három markáns része volt: a püspök beszélgetett a lelkipásztorokkal, aztán külön a presbitériummal is. Ezután pedig egy közösistentisztelettel egybekötött vendégségben, fogadásban tölthettünk együtt egy kis időt. Ennek az eseménynek van egy személyes, közvetlen üzenete: az, hogy azegyház vezetője egy távolságban legyen a gyülekezetekkel, és van egy bátorító üzenete is, hogy érezzük úgy, hogy számon tart bennünket. Nagyon vártuk, készültünk, a gyülekezet hálaadással várta. Annak ellenére, hogy hétköznap került sor a látogatásra, mégis egy különleges ünnep volt." Gondolt vissza az eseményre Schaller Tamást, a Monor-Nagytemplomi Református Gyülekezet lelkipásztora.