Tovább fejlődik az intelligens közvilágítási rendszer

2022. november 23., szerda, 09:57

Az MVM DÉMÁSZ mérési szakterülete Monor Város többszöri kezdeményezését követően októberben jóváhagyta és engedélyezte a hálózati okos mérőórák beépítését a közvilágítási rendszerekbe, így Monor lehet az a település, ahol ezek az eszközök először kerülhetnek telepítésre. Az okosmérők lehetővé teszik a hálózati szakaszokfgyasztásának napi, heti, havi kiolvasását, ami azért fontos mert a jelenlegi energiaárak mellett az adott terület teljesít- mény szabályozást a leghatékonyabban kell, hogy beállítsuk. Vannak ugyanakkor egyéb előnyei is az okosmérésének.

A mérőórák és a telepített intelligens felügyeleti rendszer együttesen részletes fogyasztás elemzést tesz lehetővé, általuk azonnal meghatározhatók azok a szakaszok, ahol földzárlat vagy áramlopás okán folyik el a drága energia. További előny az, hogy a közvilágítási szakaszhibák (több közeli utcaszakaszon nincs közvilágítás) automatikus lejelentése ezzel a fejlesztéssel megvalósulhat. A közvilágítási hálózat korábban csak az éjszaki üzem alatt volt áram alá helyezve, míg az új rendszer a nap 24 órájábanvan áram alatt és digitálisan kerül felkapcsolásra fénymérők szabályozása által. A 24 órás táplálású közvilágítási hálózat előnyös a szabályozhatóság miatt, illetve azért, mert más okos város technológiákat (gyalogátkelők, térfigyelő, WiFi, stb.) lehet megtáplálni mért hálózatról. A 24 órás hálózat hátránya, hogy szakaszhibákat okozó rövidzárlatok napközben is keletkeznek, amit eddig csak a felkapcsolásánál tudott érzékelni a rendszer.

Az okos mérőórák megoldást kínálnak arra, hogy gyorsabban történjen meg a hibabejelentés az MVM felé, ami lehetővé teszi, hogy a 24 órán belül vállalt szakaszhiba hibaelhárítási folyamat mielőbb megkezdődhessen.