A PARKOLÁSI KONCEPCIÓ ELSŐ ELEMEI

2021. augusztus 24., kedd, 18:19

Egy korábbi közvélemény-kutatás eredményei alapján a monori lakosok számára a városban való parkolás jelenti a legnagyobb problémát. Erre a nehézségre nyújt megoldást a városra szabott, specifikus parkolási koncepció, ami nem csak új parkolóhelyek létrehozását javasolja, hanem többek között szemléletformálást, forgalomszabályozást és irányító táblák kihelyezését is.

Az autóval közlekedők bizonyára szembesültek már a monori parkolási problémákkal, ezek jelenleg a polgármesteri hivatalnál, a piacnál, a vasútállomásnál és a rendelőknél a legsúlyosabbak. Monor város 110 oldalas parkolási koncepciója részben ezekre, részben pedig a jövőben várható kihívásokra kíván szakmai megoldásokat nyújtani. A koncepció 17 javaslatot sorakoztat fel, a fejlesztés kapcsán három fontos akcióterület jelölhető ki: a belváros, a vasútállomás és a Strázsahegy. Ezeken kívül kiemelt figyelmet kell fordítani az oktatási és az egészségügyi intézmények környezetére is.

A koncepció első elemei között helyet kapott a már 2009 óta működő fizetős zóna kiterjesztése. Jelenleg is műkö- dik a Kossuth Lajos utcában, illetve a piac és a Forrás köz területén, azonban úgy látják jobbnak, hogy ha ezeket a zónákat kiterjesztik. Ehhez szorosan kapcsolódik a második javaslat, a parkolási díjak differenciálása. A belvárosi területek magasabb tarifával működnének, mint a külsőbb zónák.

Új parkolóhelyek kialakítását is tervezik, részben a belvárosi részeken, részben pedig a vasútállomásnál. Utóbbi alatt a P+R parkoló bővítését értik, amiben az autók őrzését is biztosítják. Nagy problémát jelent parkolási szempontból a szakrendelők környéke, ahova az önkormányzat további parkolókat tervez, illetve a Dr. Gombos Matild Egészségház is, de ameddig ez nincsen azönkormányzat tulajdonában, addig nem tudnak az ottani parkolási helyzeten javítani.

Nagyobb figyelmet fordítanának a tájékoztatásra, illetve a figyelemfelhívásra is. Több helyen találkozhatunk majd új táblákkal, amik a parkolókat jelzik és az óvodák, iskolák környékére is terveznek figyelemfelhívó táblákat, amikkel biztonságosabbá válik a közlekedés. A tervben továbbá szerepel a tehergépjármű-parkolás rendelet szintű szabályozása, a kerékpártámaszok fejlesztése és kerékpárboxok telepítése, a családi házas lakóterületeken közterületi szabályozás kialakítása, emellett a Strázsahegy parkolófejlesztése.

A parkolási koncepció hamarosan bemutatják a lakosság számára.