Ingyenes WiFi zónák városszerte

2021. május 6., csütörtök, 08:49

 

MI IS AZ A WIFI?

Egy olyan vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációs hálózatról beszélünk, amelyre egy adott területen nagyszámú felhasználó tud csatlakozni és ezen felhasználóknak ingyenes internet hozzáférést biztosít. 

 

EGY SOROZAT, MÍG MEGJÖN A CEGLÉDI GYORS

A hálózat városunkban 5 beltéri helyen és 10 kültéri helyen lesz elérhető, amelyek a következők: Polgármesteri Hivatal, Sportcsarnok, Uszoda, Vigadó, Dr. Gombos Matild Egészségház, Uszoda melletti játszótér, Tavas Park játszótér, Főtér, Forrás köz, Evangélikus Templom előtti és mögötti tér, Petőfi Sándor utcai körtér, Gera kert, Szent Orbán tér, Cinka Panna utca. Az ingyenes internet-hozzáféréssel sokaknak válik könnyebbé a tájékozódás vagy spórolhatnak meg időt a hivatalokban például egy azonnali befizetések online intézésével, de a diákoknak is nagy könnyebbséget jelent, hogy szabadidejükben nem saját vagy szüleik tárcáját terhelik a Tik-Tok vagy YouTube videók adatköltségeivel.

 

BIZTONSÁGOS EZ?

Gyakran hallani különböző internetes támadásokról és adatlopásokról így napjainkra minden adatátviteli hálózat egyik legfontosabb kritériuma a biztonság lett. A Monoron létesülő rendszer tervét a Nemzeti Kibervédelmi Intézet véleményezte és minősítette megfelelőnek. A rendszer úgy került kialakításra, hogy a felhasználók tevékenységét rögzíti. Amennyiben a monori hálózatból indul támadás, vagy törvénytelen felhasználás történik az a nyomozóhatóságok által visszakereshető.

Tekintettel arra, hogy egy szabad felhasználású hálózatról beszélünk, amit akár 18 éven aluliak is használhatnak, az elérhető tartalmakat tekintve nagy felelősség hárul az Önkormányzatra. A közösségi felhasználáshoz nem illő vagy tiltott tartalmak elérése ennek megfelelően korlátozásra kerül. Minőséget tekintve kiemelendő, hogy a legújabb WiFi 6 szabványnak megfelelő nagykapacitású eszközök kerülnek telepítésre, mindemellett egy felhasználó maximum 10Mbps sebességgel tud majd netezni. A limitációra azért van szükség, hogy mindenkinek jusson a sávszélességből. A telepített WiFi eszközök az egyes szenzorok és okos város eszközök adatforgalmazását is biztosítják.

 

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

A WiFi hozzáférés a városi intézményekben és a főtéren 2021.05.01-től érhető el.

További kültéri hozzáférések létesítése az új térfigyelő rendszer kiépítésével párhuzamosan fog megvalósulni. A szolgáltatás igénybevételéhez a Monor_kozossegi_WiFi hálózathoz kell csatlakozni.

Első alkalommal regisztrációra van szükség, ehhez meg kell adni a felhasználó nevét, e-mail címét és telefonszámát. A regisztrációt követően a rendszer megküldi a hozzáférés jelszavát a megadott e-mail címre és telefonszámára SMS-ben. Ez követően a felhasználó név és jelszó párossal lehet bejelentkezni a rendszerbe. A regisztráció 30 napra biztosít hozzáférési lehetőséget.

Fontos! Olvassuk el a felhasználási és adatkezelési tájékoztatót, mely a bejelentkezési felületen érhető el.