Tájékoztatás a magánfőzés változásairól

2021. április 26., hétfő, 15:23

Idén több szempontból is változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt. A 2021-es változások nem befolyásolják a párlatkészítés két eddig is megszokott módját, tehát pálinkát továbbra is magánfőzéssel vagy bérfőzetéssel lehet előállítani. A magánfőző személyes fogyasztásra maga állítja elő a párlatot saját gyümölcsből, és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőzőt használhat. Újdonságidén, hogy a magánfőzés adómentessé vált, de a főzhető mennyiség –86 liter –nem változott. Ez a mennyiség, ahogyan korábban is, csak a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag adóraktár részére értékesíthető.Az adómentességgel megszűnik a párlatadójegyis.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal részletes tájékoztatása IDE KATTINTVA olvasható.