A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztünk

2021. február 25., csütörtök, 17:32

Február 25-én idén is emléknap tisztelgett a kommunizmus áldozatai előtt. Az Országgyűlés 2000-ben életbe lépett határozata szerint Kovács Béla 1947-ben történt elhurcolásának napja a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja. Ekkor tartóztatták le jogellenesen a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok. Ezt követően a Szovjetunióba hurcolták, ahol a mentelmi jogától megfosztott képviselő kilenc évet töltött börtönökben és munkatáborokban.

Rendhagyó módon, közös filmvetítéssel kezdődött a tavalyi évben a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja alkalmából szervezett megemlékezés. A Szász Attila rendezésében megvalósuló Örök tél című film percekig tartó néma csendet váltott ki a szép számú közönségtől a Vigadó Dísztermében. Akkor még nem sejthettük, hogy hosszú ideig az lesz az egyik utolsó nyilvánosan megrendezhető városi esemény. Közös megemlékezésre idén nincs lehetőség, azonban további filmekkel felidézhetőek a kommunizmus sötét évei. Sára Sándor első nagyjátékfilmje, a Feldobott kő is a Rákosi-korszakba kalauzolja a nézőket. A főhős Pásztor Balázs felnőtté válásán keresztül mutatja be a rendező a kommunista rendszer valódi természetét; hogy mennyire figyelmen kívül hagyja a hatalom az embert.

A Petőfi utcában elhelyezett emléktáblánál Pogácsás Tibor térségünk országgyűlési képviselője, Darázsi Kálmán városunk polgármestere és Dessewffy Andor a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság elnöke közösen hajtott főt a malenkij roborta elhurcoltak emléke előtt. Felidézték az utolsó monori túlélő, Kaldenekker Feri bácsi mindannyiunk számára megrázó történetét, aki egy éve tért örök békességre.