Magyar Kultúra Napja

2021. január 22., péntek, 09:32

1989 óta, minden évben január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. 1823-ban - a kézirat tanúsága szerint - ezen a napon fejezte be a Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc. A Vigadó Kulturális és Civil Központban a társaság alapítása óta minden évben megemlékeznek e jeles eseményről. Az elmúlt tizenhárom évben Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színművészek műsorának tapsolhatott a rendszerint teltházas közönség. Hűvösvölgyi Ildikó, Berecz András, Oberfrank Pál, Eperjes Károly, Jókai Anna, Nemcsák Károly, Kubik Anna és Lukács Sándor a magyar irodalom és költészet legszebb darabjait hozták el a Vigadó Dísztermébe.         

A Vigadóban idén – igazodva a szigorú járványügyi intézkedésekhez – rendhagyó módon ünneplik a kultúra napját. Ősszel indult el a társaság youtube csatornája, ahol helyi diákok közreműködésével, a több, mint 100 éves Vigadóban, valamint a monori emlékműveknél és emlékhelyeknél rögzített videóval  üdvözölték a Himnusz megírásának évfordulóját, ezzel is felhívva a figyelmet a szellemi kulturális értékek mellett, a helyi épített örökség gazdagságára is.

A szervezők remélik, hogy mielőbb újra országosan ismert és elismert művészek műsorára várhatják a közönséget! A Vigadó Kulturális és Civil Központ videóiért, híreiért látogassanak el honlapjukra a www.vigadokft.hu címen, vagy keressék a társaság oldalát facebookon!