Magas rangú állami kitüntetést kapott Dr. Szekeres Sándor

2020. november 3., kedd, 14:57

Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést kapott az Erdélyi Körök Országos Szövetségének monori elnöke. A kitüntetést Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes adta át 2020. október 22-én, nemzeti ünnepünk alkalmából a Karmelita Kolostorban.



Dr. Szekeres Sándor Erdély szülötte, erdélyi magyar jogász, jogi szakíró. Ceausescu magyarellenes intézkedései miatt szökött át Magyarországra 1989-ben. Kezdetben jogászként, majd később Monor város jegyzőjeként tevékenykedett. Sokrétű közéleti feladatai mellett szeretett falujáról monográfiát írt 2002-ben Kodáros kincsei - Fejezetek Felsősófalva és a Székely-Sóvidék történetéből címmel. Az egyetlen székely fejedelemről, Székely Mózesről 2007-ben jelentetett meg könyvet; majd Az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere: Szakács Tudomány 1580-ból című műve 2018-ban jelent meg. Szekeres Sándor nevéhez köthető Székely Mózes szobrának felállítása. A székelyföldi magyarok álma megvalósult azzal, hogy Orbán Balázs által a legnagyobb székelynek nevezett Székely Mózesnek sikerült felállítani és felavatni az első mellszobrát a sóvidéki Felsősófalván 2013. augusztus 25-én, fejedelemmé választásának 410. éves évfordulóján. Dr. Szekeres Sándor a csonkahazába szóródott erdélyi magyarok legnagyobb összefogó szervezetének elnökeként legfontosabb feladatának tartja összetartani az Erdélyből az Anyaországba eljött vagy egykor elmenekült magyar embereket. Olyan rendezvényeket szervez, - amelyek révén bemutathatják a transzilván szellemiséget. Mint a székelyföldi tömbmagyarságban felnőtt székely ember igyekszik tekintettel lenni Erdély olyan területeire, ahol már szórványba került a magyarság, ezért is szervezik meg Monoron évek óta a Magyar Szórvány Napját. Azért is segít a szórványban élő magyarokon, hogy érezzék, nincsenek egyedül sem Déván, sem Ungváron, sem a délvidéki Gunarason.
Minden, a külhoni magyarságot érintő kérdésben felemeli szavát, és ahol tud, tevőlegesen is segít. Korábban nem is egy alkalommal támogatta az Erdélyi Körök Országos Szövetsége elnökeként a Böjte Csaba által létrehozott árvaházhálózatot, segítette a székelyudvarhelyi árvízkárosultakat és odaállt az 1916-ban felgyújtott gyilkostói Szent Kristóf-kápolna tizennyolc évvel ezelőtti újjáépítése mellé is.

Rangos kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk, további jó egészséget és közéleti szerepvállalásához jó munkát kívánunk!