Együtt kell vigyáznunk városunk értékeire

2020. szeptember 8., kedd, 16:34

Kihelyezésre kerültek a Tavas parkban az új, korábbi rongálás miatt cserére szoruló információs táblák. A városüzemeltetésnek sajnos rendszeresen plusz feladatot jelentenek a városszerte tapasztalható rongálások és az illegális szemétlerakatok. A jövőben, az okos város projekt keretében várható fejlesztések (térfigyelőkamera rendszer, mobiltelefonos alkalmazás) segítenek a problémás területek feltérképezésében, de a megoldás az lenne, ha ilyen jellegű intézkedésekre nem lenne szükség!

Városunk költségvetését és a városüzemeltetéssel megbízott Kövál Nonprofit Zrt. munkatársait is jelentősen megterheli a Monoron is tapasztalható rongálás valamint a bel-, és külterületeket egyaránt érintő illegális hulladékelhelyezés. A 2014-ben megújult Tavas parkban információs táblák mutatják be a tó történetét, élővilágát, korábbi hasznosítását. Az utóbbi időben egyre sűrűbben tapasztalhatták a terület látogatói, hogy vandálok garázdálkodnak a Kis-tó környéki közterületeken. Az általuk okozott kár felszámolása jelentős kiadással jár, melyet más célra is lehetősége lenne felhasználnia az önkormányzatnak. Csak a tájékoztató táblák pótlásához szükséges anyagköltség meghaladta a félmillió forintot - főként azért, mert az új táblák jóval vastagabb anyagra, remélhetőleg vandálbiztos szerkezetre kerültek. Hasonlóan a Tavas park tábláihoz, az elmúlt egy évben megújult utcabútorok is megsínylették a köztéri rongálásokat. Közel 400 pad fa elemeinek újrafestését és fém részeinek korróziómentesítését végezte el a Kövál Zrt. tavaly október óta. Ezek közül sajnos néhány padot cserélni kellett, illetve fa elemeket pótolni, mert gyakorlatilag széttörték a földhöz rögzített bútorzatot.           

A lakosság részére is hasonlóan súlyos gondot jelentenek a folyamatosan megjelenő és újratermelődő szemétlerakatok. Egyes külterületi helyszíneken - de sajnos a városközpontban is -, szükséges az illegálisan lerakott háztartási hulladék gyűjtése és elszállítása. Különösen igaz ez a szelektív üveggyűjtés céljából kihelyezett konténerek közelében, ahonnan szinte hetente, köbméter számra visznek el oda nem illő, lehelyezett szemetet.

A kialakult helyzetben, az önkormányzat csak a lakosság közreműködésével tud hatékonyan tenni városunk értékeinek és tisztaságának megőrzéséért!