H-UNCOVER - reprezentatív felmérés a koronavírus fertőzöttségről

2020. május 14., csütörtök, 16:26

Az új koronavírus-járvány, amely rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között, a reprezentatív felmérés a H-UNCOVER nevet kapta.

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapult, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjék hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatunk többek között a kockázati tényezőkről.

A kutatásban résztvevő mintába Monor is bekerült, így a településünkön élők közül 15 fő előre kiválasztott személyt kértek fel, hogy vegyenek részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton. Részükre két szűrési napot jelöltek ki. Második dátumként ma, május 11-én várják őket a Monori Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályára (Monor, Deák F. u. 4.)! 

Kérjük, amennyiben a Monorra megadott időpontokban nem tudnak már részt venni a szűrővizsgálaton, akkor Pest megye egyéb, a csatolt táblázatban szereplő településein is szeretettel várják az önkéntes (meghívóval rendelkező) lakosokat. PEST MEGYEI SZŰRÉSEK IDŐPONTJAI

A szűrőakciót meghosszabbították, így ma, holnap és szombaton is (05.14 - 05.15 - 05.16) nyitva tartanak szűrőhelyek  07.00 és 19.00 óra között, az alábbi címeken:

- Városmajori Klinikai Tömb: 1122 Budapest, Városmajor utca 68.
- Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika: 1083 Budapest, Szigony utca 36.
- Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika: 1085 Budapest, Mária utca 41.


A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kaptak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képviselnek. A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégezzük a szűrést.

Kérjük, hogy azok a polgártársaink, akik értesítést kaptak részvételükkel segítsenek a vírus elleni küzdelemben, a járvány leküzdésében; ezzel hozzájárulva a vírus elleni kutatás sikeréhez!

A szűrést szervező Semmelweis Egyetem közleménye szerint a vizsgálat után 24-48 órával értesítést kapnak azok, akiknek az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük. A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos: nincs várakozás másokkal egy légtérben, a mintavétel megfelelő védőfelszerelésben történik és a személyzet tesztelése is folyamatos. A felkérő levelek kiküldése országos szinten lezárult, összesen 17 778 fő kap meghívást az országos, reprezentatív szűrővizsgálatra, akiket statisztikai szempontok alapján választották ki. 

A Központi Statisztikai Hivatal által reprezentatívan kiválasztott személyek nemcsak magukat és a családjukat, hanem személyenként további mintegy 500 magyar honfitársunkat képviselik – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Ahhoz, hogy nagyon pontos eredményekhez jussunk, rendkívül fontos a magas részvételi arány – tette hozzá.

A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos, az időpontokat úgy szervezték meg a szakemberek, hogy ne alakuljon ki várakozás másokkal egy légtérben. A vizsgálatot végzők a felmérés ideje alatt a betegellátásban nem vesznek részt, természetesen folyamatos az ő szűrésük is, valamint megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek, amelyet rendszeresen cserélnek. Így nem fordulhat elő, hogy ugyanabban a felszerelésben érkeznek két különböző vizsgálati személyhez. A szűrőautó elsősorban krónikus betegek, vagy 65 éven felüliek esetében házhoz megy, így azoknak, akik különösen veszélyeztettek nem kell kimozdulniuk otthonukból.

A mintavétel fájdalommal nem, maximum kisebb kellemetlenséggel jár. A vizsgálat három részből áll. Az aktuális fertőzöttség megállapítását a ma ismert legbiztosabb módszerrel, nyálkahártyából vett mintából ún. PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Ezen kívül vérvétel is történik, amelyből egyrészt az esetleges korábbi fertőzés miatt képződött antitesteket, másrészt olyan paramétereket vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az egyén vírus iránti érzékenységét, növelhetik a fertőzés vagy szövődmény valószínűségét (pl. forró téma jelenleg, hogy a vércsoport befolyásoló tényező-e). A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével arra is választ kaphatunk, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások (pl. dohányzás), amik elősegíthetik vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez mindennapi tevékenységekre, szokásokra, a lakóhelyre, az egészségi állapotra és az iskolázottság szintjére.

További gyakori kérdések és válaszok a szűréssel kapcsolatban ide kattintva találhatók.