Parkolók épülnek a piac közelében

2020. május 5., kedd, 11:57
Az országszerte szokatlan helyzetben sem álltak le Monoron a fejlesztések, így a Városi Piac felújítása és a hozzá tartozó parkolók építése is jól halad. Tavaly tavasszal érkezett a jó hír, hogy a Pest megyei kompenzációs program keretében kiírt „Helyi piacok fejlesztése” című pályázaton sikerrel szerepeltünk. A 100 millió forint összegű támogatás - az önrésszel kiegészítve -, lehetővé tette a közel 20 éve átadott piaccsarnok korszerűsítését és újabb közterületi parkolók kialakítását.
 

Az április elején elkezdődött munkálatok során az épület melletti két utcában 27 darab szabályos, úttesttel párhuzamos parkoló kialakítása kezdődött meg. A Forrás utcában tervezett hat hely már el is készült, és a pályáztatás során nyertes monori cég kivitelezésében folyamatosan dolgoznak a Bocskai utcában is. A piac épületén is fontos, és mostanra időszerű karbantartás kezdődhetett meg. A jellegzetes formájú tetőszerkezet teljeskörű felújtáson esik át a napokban is zajló munkák során. A rácsos fém tartóelemek és a fa burkolatok felületkezelése, festése zajlik, lecserélik a beépített felülvilágító elemeket, később új madárvédő háló kerül elhelyezésre. Közel ezer négyzetméteren erősítik meg a térkő burkolat alatti rétegrendet, ezzel helyreállítva a megsüllyedt padlózatot és a vízelvezetést.

Az épület felújításán túl az itt árusítók, vásárlók és dolgozók komfortérzete is javul majd a jövőben. 50 új árusító asztal beszerzése mellett 120 meglévő asztal deszkázatának a felújítása, felületkezelése is megtörtént. Megújulnak a kapuk, korszerű világítótesteket szerelnek fel a csarnok egész területén és a legfontosabb helyiségek felújítása is megtörténik. A mosdókban és a tárolóhelyiségekben új padlóburkolat kerül kialakításra a padlóösszefolyók javítása után, cserélik a fütőtesteket, LED-es világítás kerül beszerelésre és a piacgondnoki iroda is megszépül. Fontos megjegyezni, hogy a felújítás csak az önkormányzati tulajdonban lévő épületekre, épületrészekre, felületekre vonatkozik, a támogatás csak ezekre használható fel. A magán tulajdonban lévő üzletek felújítása nem része a projektnek.

A heteken belül várhatóan újranyitó piacon jelentős megújulás és az eddigiektől eltérő szabályzat miatt számos változás várja majd a vásárlókat. Az újranyitás részletszabályain a város vezetői és az üzemeltető Kövál Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak, addig is köszönjük türelmüket!