Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét!

2020. május 19., kedd, 09:13

A Monori Strázsák Néptáncegyüttes és a Vigadó Kulturális és Civil Központ összefogásával városunk is csatlakozott az "Összetartozás100folk" kezdeményezéshez. A Kárpát-medencét átölelő akció célja, hogy méltó módon; népi hagyományainkat felelevenítve emlékezzünk meg a 100 évvel ezelőtti trianoni döntésre.

A magyar nemzet szétszakításának évfordulója alkalmából az idei különleges helyzetben nem emlékezhetünk közösségi eseményt szervezve, határokon átívelő produkciókat bemutatva. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes kezdeményezésére ezért néptánc csoportok, hagyományőrző egyesületek saját városukban készítettek rövid videófelvételeket, melyekből 2020. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján egy szerkesztett, 10-12 perces kisfilmet mutatnak be Sztanó Hédi szerkesztésében és Pál István "Szalonna" zenei közreműködésével.


A Vigadó munkatársai a leginkább aktuális helyszínt, a monori Gera-kertet választották a felvétel helyszínéül, itt található az 1935-ben állított, majd 2000-ben újraavatott Trianon emlékmű. Az országzászló helyszínének is szánt műemlék a második világháborút követően szovjet hősi emlékmű, később népköztársasági alkotmányemlékmű lett, eredeti funkcióját a millennium alkalmából kaphatta vissza. Az idén 25 éves, a helyi néptánc kultúrában kiemelkedő jelentőségű Strázsák Néptáncegyüttes hat tagja az erdélyi Mezőségről mutatott be táncokat az emlékmű előtt.

A május közepén készült felvételt IDE kattintva is láthatják. Reméljük, hogy a monori táncosokat a június 4-én bemutatásra kerülő videóban is viszontláthatjuk!