Április 8-án véradás lesz Monoron

2020. április 6., hétfő, 09:21

Április 8-án ismét véradással segíthetnek az önkéntesek az emberi életek megmentésben! A Művelődési Házban 8:30 és 15 óra között várja a Vöröszkereszt Pest Megyei Szervezete az egészséges résztvevőket! 

A 2020. március 28-tól április 11-ig bevezett magyarországi kijárási korlátozás és a véradás kapcsán a Magyar Vöröskereszt az alábbiakról tájékoztat mindenkit. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. A véradás, és a plazmaadás szintén azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely, a legközelebbi véradási, illetve plazmaadási helyszín felkereshető.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), mindent megtesz annak érdekében, hogy a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosítson mind a véradók, mind a dolgozók számára. Ezért szigorúbb véradási feltételeket határoztak meg, melynek részleteit az alábbi linkre kattintva olvashatják: véradás különleges feltételei a járvány ideje alatt.

Az OVSZ sajtóközleményben tájékoztatott a legfontosabb tudnivalókról. A véradás helyszínére történő belépés előtt kötelezővé tették a kézfertőtlenítést, a véradási helyszínen korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát. A megszokott kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló terület úgy kerül kialakításra, hogy biztosított legyen az egyes véradók között a 1,5 m-es távolság. Azokat a munkatársakat, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, távol tartják a véradóeseményektől.

Ugyanezt kérik a leendő véradoktól is! A kialakult helyzetben nem adhat vért, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt; hirtelen, akár kezelés nélkül elmúló betegsége volt (láz, köhögés, légszomj, erős fáradékonyság); koronavírus fertőzött, vagy igazoltan fertőzöttel közeli kapcsolatba került.

A vérellátó honlapján lehetőségük van akár időpontfoglalásra is, illetve a térségben megtartandó véradásokról is tájékozódhat. Az esemény helyszíne és időpontja: Művelődési Ház (Monor, Bocskai utca 1.); 2020. április 8. 8:30-15:00. A fenti adatok a Vöröszkereszt munkatársaival kerültek egyeztetésre, hamarosan javításra kerül az OVSZ honlapján is!

Nagyon várnak minden segítő önkéntest, aki karnyújtásával 3 emberi élet megmentésében segíthet, ha: 
- egészséges,
- az elmúlt 30 napban nem járt külföldön,
- 18 és 66 éves kor közötti,
- testsúlya eléri az 50 kilogrammot!

Köszönjük minden szervező kitartó munkát, és köszönjük minden véradónak, aki ezekben a bizonytalan időkben is hozzájárul Magyarország biztonságos vérellátásához!

A véradás menete:

A véradás teljes folyamata mintegy 30 – 35  percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyigazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt, lakcímigazoló kártyát, TAJ kártyát. Ezen dokumentumok fénymásolata nem fogadható el.

A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie, egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas- e a véradásra, van – e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve. Az orvosi és laborvizsgálat alkalmával vérnyomásmérésre, hemoglobinszint mérésre, illetve a fő vércsoportok / A, B, AB, 0 / kerülnek meghatározásra. Amennyiben a véradó minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét. A vér leadását követően, mely nagyjából 5 – 7 percig tart, 10 percet pihennie kell a véradónak.