Tovább szépülnek a monori temetők

2020. március 20., péntek, 10:43

A városban található sírkertek egyházi tulajdonban vannak, a református temető üzemeltetésének átvétele óta egységesen a Kövál Nonprofit Zrt. fenntartásában működnek. A közel 10 hektár területű temetőkben jelentős feladat a területek karbantartása, ennek ellátásához az itt dolgozók létszámát is megemelte tavaly év elején a városgazda cég a képviselő-testület döntése értelmében.

A sírkertekben dolgozók törekednek a kevésbé gondozott részek kitisztításra, így a használható területek növelésére. Folyamatosan kisebb-nagyobb fejlesztések valósulnak meg az ide látogatók örömére. Tavaly szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésével kezdődött a folyamat, és idénre is tervek sokasága fogalmazódott meg. Közösségi összefogással pótolták például az elöregedett, beteg, veszélyes fákat - csak akácfából tízet jelöltek ki kivágásra rossz állapotuk miatt. Március 14-én, szombaton Monor Város Önkormányzata, a Monori Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Monori Városszépítők nevű önkéntes csoport és további lelkes segítők közreműködésével több, mint harminc facsemete elültetésére került sor az Acsádi utcai kaputól egészen a temető közepéig. A református temetőben padok kihelyezése és az urnafalak előtti terület térkövezése a következő néhány hét tervezett programja. A térkövet az egyház adja, a munkát pedig a Kövál Zrt. végzi majd el.

Év végéig új nagykaput nyitnak a Csokonai utca – Bajcsy-Zsilinszky utca sarkánál, szeretnének a katolikus temetőben új urnafalat állítani és a közvilágítás bővítésére is szükség lenne. Ahogy Várszegi József temetőgondnok fogalmazott a Strázsa újság legutóbbi számában: - Előbb-utóbb mindenki kapcsolatba kerül a temetővel, és amikor összetörten itt állnak a gyászolók, kell, aki segít nekik eligazodni az új helyzetben. Minden temetőlátogatót úgy kezelek, mintha a helyében lennék. Fő célkitűzésem az, hogy a temető ne csak a szükséges rossz legyen. Ha már úgyis ki kell járnunk, akkor amennyire lehet, érezzük ott jól magunkat. Legyen igazi kegyeleti hely!