Évet értékelt a polgármester

2020. január 13., hétfő, 07:59

A Gemini Televízió Többszemközt... című műsorának volt vendége Darázsi Kálmán polgármester, aki a 2020-as feladatokról beszélgetett a műsorvezetővel.

Szóba került az első hónapok legfontosabb önkormányzati feladata, a költségvetés tervezése. Az agglomerációs településekhez viszonyítva alacsonyabb, de folyamatosan emelkedő saját bevételekkel számolnak a város vezetői. A végleges rendelet elfogadásáig várhatóan még két körben tárgyalja a képviselő-testület a témát. Fontos leszögezni, hogy a számítások szerint idén is hitelfelvétel nélkül tud gazdálkodni és fejleszteni a város. Ehhez saját forrás és már megítélt támogatások állnak rendelkezésre.

Az egyik legfontosabb feladat 2020-ra, hogy a Szakorvosi Rendelőintézet felújítása elkezdődhessen. A korábban megítélt támogatás mellett a tervezett korszerűsítéshez további 470 millió forintra lenne szükség. A tulajdonosi jogok az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál vannak, a vagyonkezelő a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, míg a támogatás egy részének felhasználásáról Monor Város Önkormányzatának kellett volna döntenie. A tervezői pályáztatást és a tervezés lebonyolítását városunk vállalta, viszont a részünkre megítélt támogatás átadásáról döntöttek korábban, ezzel segítve a bürokráciai folyamatok felgyorsítását. 

Örömteli hír, hogy 2020 szeptemberétől működhet a Bajcsy Óvoda. A hatályos jogszabályok szerint nevelési év közben nincs lehetőség az új intézmény elindítására, így hiába készül el előbb az épület, a gyermekek csak ősztől vehetik majd birtokba. Idén megkezdődhet az új bölcsőde építése, mely beruházással kapcsolatban novemberben érkeztek be a kivitelezői ajánlatok, azonban ezek jóval magasabbak a rendelkezésre álló keretnél.  A képviselő-testület úgy határozott, hogy vizsgálják meg, hogy lehet-e az épület műszaki tartalmán vagy a férőhelyek számán úgy csökkenteni, hogy az építés beleférjen a tervezett, körülbelül 500 millió forintos keretösszegbe.

Az idei évben megkezdődhetnek az Okos Város projekt beszerzései és a beruházások egy részére is sor kerül. Korábban olvashatták, hogy a program részeként - sok más hasznos fejlesztés mellett - a belvárosban, a Strázsahegyen és Tavas parknál is kialakítanak majd közterületi illemhelyeket. 

Jelentős hatással lesz városunk közlekedésére az M4-es gyorsforgalmi út átadása, melyre várhatóan február végén sor kerül. A városon belüli közlekedés átalakulására is számítani kell, de erről érdemi tapasztalatokat az év második felében lehet majd megfogalmazni. Fontos lenne a város bevezető útjainak - Kossuth Lajos utca és József Attila utca - felújítása, ennek azonban jelenleg nincs meg a pénzügyi háttere.

A belterületi utak fejlesztése és karbantartása is mindennapos téma, akárcsak a parkolók kialakítása az intézmények közelében. A költségvetés elfogadásakor lehet majd konkrétumokról beszélni, tervezik a járdaprogram folytatását is. Egy tavalyi pályázati döntés értelmében biztosan megújul a Deák Ferenc utca Liliom utca utáni szakasza, és a Csokonai utca egy része is (Deák Ferenc és Acsády utcák között).

2020-ban is tovább fejlődhet szeretett kisvárosunk, melynek vezetéséről a 2019-ben megújult képviselő-testület gondoskodik.