Adventi kiállítással kezdődik a karácsonyváró programok sora

2019. november 20., szerda, 10:37

Több éve tartó, szép hagyomány Monoron, hogy az egyházak, civil szervezetek, magánszemélyek együttműködve - a Vigadó Kulturális és Civil Központ koordinálásában - több hetes programsorozattal teszik teljessé a közösség számára az adventi előkészületeket. Ennek első programja november 22-én a Kruchió László munkáiból nyíló adventi kiállítás a Vigadóban. A december elsejéig, ingyenesen látogatható kiállításon társkiállítók lesznek és a megnyitón közreműködnek Petrás Mária, Prima Primissima és Magyar Örökség Díjas népdalénekes, keramikus az MMA rendes tagja; és lánya Petrás Alina.

A rá következő héten - az adventi gyertyagyújtásokra hangolódva - nyílik meg az adventi vásár a könyvtár melletti téren. Az egységes faházakban a meleg ételek és italok mellett kürtös kalácsot és karácsonyi ajándékokat is vásárolhatnak majd.  Adventi vasárnapokon 16 órától várják a gyertyagyújtásokra az érdeklődőket a katolikus templom melletti téren, ahol hetente más-más történelmi egyház közössége ad műsort. Első alkalommal, december elsején mind a négy egyház közreműködik, köszöntőt mond Pogácsás Tibor államtitkár.

Az első adventi gyertagyújtást követően két közösségi programra is sor kerül. December 5-én újra ellátogat hozzánk Monori Mikulás, az érdeklődők aznap délután 16:30-kor találkozhatnak vele a főtéren, az adventi koszorúnál. December 7-én ismerős alőadó érkezik a városba, Dr. Csáki Tibor személyében. Tibor atyát talán keveseknek kell bemutatni, hiszen 2001 és 2014 között a monori római katolikus templomban szolgált; azóta a Váci Felsővárosi Fehérek templomában teljesít szolgálatot. Ezúttal ingyenesen látogatható, "Adventi várakozás" című előadását hallgathatják meg a Vigadóban. 

December 8-án, advent második vasárnapján a baptista és az evangélikus  egyház közössége és kórusa ad szolgálatot; harmadik vasárnapon (december 15.) pedig a református gyülekezetek tagjaival találkozhatnak az érdeklődők. Ezen a napon kerül sor Gulyás Csilla hárfaművész koncertjére a katolikus templomban.

December 22-én gyújtjuk meg az utolsó adventi gyertyát, ezen a héten a katolikus egyház tagjai és a Monori Strázsák Néptáncegyüttes gondoskodik az ünnepi hangulatról. Ezt követően, ezúttal a református nagytemplomban kerül sor ünnepi hangversenyre, többek között Mocsári Károly részvételével.

December 24-én 16 órától várják az egyházak a látogatókat – kinek-kinek felekezeti szokása szerint pásztorjátékkal, istentisztelettel, gyermekkarácsonnyal. Az addig hátralévő hetekben több jótékonysági akcióval is találkozhatnak a városban. Magánszemélyek, intézmények, egyházak csatlakoznak országos akciókhoz, és folytatnak helyi kezdeményezéseket. Tegyük együtt szebbé a karácsonyt a rászorolók számára, és segítsünk közösségként a következő ünnepi időszakban is!