A temetőkben már a közelgő emléknapokra készülnek

2019. október 23., szerda, 10:39

Hetek óta készülnek a közelgő mindenszentek ünnepére és halottak napjára a tíz éve városi üzemeltetésű katolikus, és a közel egy éve a város által üzemeltetett református és evangélikus temetőkben is.

A közös református és evangélikus temető üzemeltetésének átvétele miatt megnövekedett feladatokhoz egy fő temetőgondnokkal és egy fő fizikai alkalmazottal emelkedett a dolgozói létszám. Az első hónapokban a hiányosságokat és esetleges fejlesztéseket felmérték, azok kivitelezése folyamatosan történik meg. A református temető Acsády utca felőli részén több méteren nem volt kerítés, ennek pótlására elsőként került sor, folyamatban van itt egy nagykapu elhelyezése is.

A katolikus temetőben - felajánlásoknak köszönhetően - kialakításra került egy emlékhely: "mindenki keresztje". A református imaházban (ravatalozó épület) a régi ravatalozó asztal helyére készítettek egy négy kerekű ravatali "kocsit", mellyel könnyebb és diszkrétebb a ravatalozás menete. A gondnokok mindkét temetőben elhelyeztek úgynevezett "kannafákat", melyeket előszeretettel használnak a temetőbe látogatók. A napokban megtörtént a közkutak újrafestése is.

Halottak napja környékén - ahogy azt már évek óta megszokhatták - mobil toaletteket helyeznek ki a temetőkbe, kettőt a katolikus, kettőt pedig a református temetőbe. Október 28-tól november 3-ig napközben a nagykapuk is nyitva lesznek, ezzel megkönnyítve a mozgáskorlátozottak, idősek bejutását. Kérünk mindenkit, hogy csak szükség szerint és nagy körültekintéssel közlekedjenek a temetőkben gépjárművel!

Fontos, hogy az emlékezés napjaiban is ügyeljünk egymásra és fokozott figyelemmel közlekedjünk a temetők környékén, hiszen ilyenkor Monoron is több tízezren látogatják a sírkerteket! Kérjük, hogy vigyázzanak értékeikre, autóban, síron ne hagyjanak pénztárcát, telefont! Az önkormányzat nem alakít ki ilyenkor rendkívüli forgalmi rendet, de az elmúlt évekhez hasonlóan a Monori Polgárőr Egyesület tagjai segédkeznek majd a parkolók környékén. Emellett fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a fő közlekedési utak mentén és természetesen a temetőkhöz vezető útvonalakon.