Újabb tárgyalás a 100a vonalon tapasztalható vasúti közlekedésről

2019. szeptember 18., szerda, 13:25

A hét elején ismét közösen egyeztettek a környékbeli lakosok érdekeit képviselve a térség településvezetői a MÁV menetrendért felelős illetékeseivel. Gomba, Péteri, Üllő és Vecsés vezetőivel közösen, Darázsi Kálmán, városunk alpolgármestere vett részt a megbeszélésen. A korábban közzétett intézkedések mellett az S50-es személy- és Z50-es zónázó vonatokban tervezett járműcseréket is ismertették a vasúttársaság képviselői.

A kialakuló problémák jelentős része az elavult infrastruktúrából adódik – erősítették meg a MÁV képviselői. Jelenleg több mint 20 kilométeren ideiglenes sebességkorlátozás van érvényben. A Budapest-Nyugati pályaudvar és a Kőbánya-Kispest közötti szakaszon, ahol a vasúti pálya állapota kritikus, jelenleg 40-60 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A 40-50 éves járműállomány napi szintű zavarokat okoz a vonatközlekedésben és a menetrendszerűségben, a 100a vonal fővárosi szakaszán a 2019. évben jelentős, 100 darab fölötti műszaki meghibásodás keletkezett.

A MÁV-Csoport a 100a vonalon kialakult rossz menetrendszerűség javítása és a zsúfoltság csökkentése érdekében több intézkedést hajtott végre a hónap elejétől. Operatív csoport létrehozásával és vonali felelősök kinevezésével gyorsabb reagálást ígértek a problémás helyzetek megoldására. Zavarhelyzet esetén, ha egyes monori személyvonatok nem tudnak közlekedni, a zónázó vonatok megállításra kerülnek Kőbánya-Kispest és Monor között minden állomáson és megállóhelyen. Szolnokon megerősítették a karbantartási és javítási munkák elvégzését, valamint tartalékszerelvény rendelkezésre állását kezdeményezték.

A pályaállapot javítása mellett főként a szerelvények kapacitásának emelésével és a FLIRT motorvonatok átcsoportosításával orvosolná a problémát a MÁV. 2019. október végétől az S50-es vonatok szerelvényeinek kiállításához várhatóan további két, dupla FLIRT egység átcsoportosítását tervezik. Várhatóan 2020 februárjától forgalomba állnak az új, magas utaskomfortot biztosító 600 férőhelyes, emeletes nagy kapacitású klimatizált KISS motorvonatok. A menetrendben a fenti ábrán látható módon, a Z50-es zónázó vonatok lehetnek az új szerelvények. Reggeli időszakban a 06:21-es, 06:51-es, 07:21-es és 07:51-es; délután pedig a 16:03-as és 17:03-as járatot teljesíthetik a KISS emeletes vonatok.

Reméljük, hogy a bevezetett intézkedések segítségével jobb szolgáltatást kaphatnak a monori utasok is!