A tervek szerint halad a Ceva-Phylaxia Zrt. nagyberuházása

2019. szeptember 16., hétfő, 14:38

Ez év januárban vált hivatalossá, hogy a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít Monoron csaknem 10 milliárd forintból. A francia tulajdonú cég tavaly májusban vásárolta meg a „pedagógusföldként” ismert 44 hektáros területet a várostól közel 1,1 milliárd forintért. A vállalat 8,17 milliárd forintos befektetését a kormány további 1,63 milliárd forinttal segíti. A nemzetközi cég oltóanyag-kutatásban dolgozó alkalmazottainak fele, több mint 130 ember jelenleg is Magyarországon dolgozik.

A Monori Strázsa című önkormányzati lap szerkesztői megkeresték a vállalatot, hogy megtudják, milyen ütemben halad a város életének egyik valaha volt legnagyobb magánberuházása. Kérdéseikre dr. Schnur Péter a Ceva-Phylaxia Zrt. ipari igazgatója válaszolt. Mint elmondta, a telephely beépítése fokozatosan, több ütemben történik. Minden a tervek szerint halad, jelenleg a területre jellemző magas talajvízszint kezelésének kérdései vannak napirenden. Az első ütemben megvalósuló épület engedélyei 2019 végére készülnek el, az átadást 2021-re tervezik. Az első ütemekben megvalósuló épületekben raktározási, expediálási és minőség-ellenőrzési tevékenységeket végeznek majd. A telephely beépítése, valamint a különböző munkafolyamatok beindítása fokozatosan történik. Egyelőre nem látható, hogy mikorra érik el a teljes kapacitást. A telephelyvásárlással az volt a céljuk, hogy hosszú távon biztosítsák a cég fejlesztési lehetőségeit. A telephely végleges fejlesztési tervének kialakítása jelenleg is folyik, a kezdeti fázisban gyártási tevékenységet nem terveznek rajta. A későbbiekben tervben van egy új, jelenleg is fejlesztés alatt lévő termék gyártásának kialakítása Monoron.

Városunk és a a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. vezetői korábban Monoron

A Ceva-Phylaxia Zrt. nagy hozzáadott értékű tevékenységet végez, a dolgozói létszám várhatóan 50 fő alatt lesz az első időszakban, ez az egyes beruházások megvalósulásának függvényében változhat. Munkatársaik jellemzően középfokú vagy ennél magasabb végzettséggel rendelkeznek. Az igazgató hangsúlyozta, hogy mindenképpen szeretnének együtt dolgozni helyi és környékbeli vállalkozókkal. Már a tervezési munkákra is felkerestek helyi vállalkozókat és a kivitelezési munkáknál is hasonlóan fognak eljárni.

Forrás: Strázsa újság / PJ