Zenei programok Az államalapítás ünnepén

2019. augusztus 10., szombat, 11:26

Az augusztus 20-i programok kapcsán szervezett esti koncert és az azt megelőző tűzijáték hagyományosan a legnagyobb belvárosi programja városunknak. Az idei évben délutántól a késő esti órákig élő koncertek, kirakodóvásár és helyben készült ételek-italok gondoskodnak a vendégek szórakoztatásáról. A városközpontban megrendezésre kerülő programok miatt augusztus 19-én estétől parkolási tilalom lép életbe a Kossuth Lajos utca főtéri szakaszán, erről itt olvashatnak részletesen: PARKOLÁSI TILALOM ÉS ÚTLEZÁRÁS.  

Délután fél négykor a Római Katolikus Nagytemplomban az új kenyér megáldásával veszi kezdetét a program. A lezárt városközpontban ezt követően elsőként Mikola Péter koncertje várja a családokat. A korábban – többek között – Rátonyi Róberttel együtt dolgozó zenész stílusával műfajt teremtett a 80-as évek végétől. Így több újságcikk is „Zenés játszótárs”-nak nevezte, mivel dalainak nagy része nem csak énekelhető, de el is játszható.  

17:30-tól hangulatos térzene hangjára fedezhetik fel a helyi ízeket a felállított standoknál. A szabad téren mindig jól hangzó fúvószenekar ezúttal a PTE Brass lesz, akik olyan nagy hazai fesztiválokat is megjártak már, mint az EFOTT, Sziget vagy a Fishing on Orfű.

A nagyszínpad programja pop-funk-jazz kombinációval kezdődik, a Peet Project zenekarnak köszönhetően. A huszonéves fiatalok alkotta együttes immár nemzetközileg is elismert fiatal hazai zenekar. Hangzásuk különlegessége, hogy abban hagyományos szólóhangszerek – szaxofon, billentyűk – mellett a hegedű is főszerepet kap. 2013-ban „Év felfedezettje”, 2017-ben „Év albuma” díjat nyertek az USA legnagyobb jazz fesztiválján (Catalina Island JazzTrax).

20 órától kerül sor az idei Tiszta udvar rendes ház elismerések átadására, majd 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A minden évben több ezres tömeg a Margaret Island koncertjére szórakozhat az este további részében.