Monor az egyik a legsikeresebben pályázó város Pest megyében

2019. augusztus 28., szerda, 15:10

Megyénk vezetői is elismerik Monor fejlődését - mondta Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. Ebben jelentős szerepe van a Pest Megyei Kompenzációs Alapnak, hiszen ennek köszönhetően helyi vállalkozások és az önkormányzat 1,7 milliárd forint támogatáshoz jutott az elmúlt években.  Szabó Istvánnal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével jelent meg interjú a pest megyei honlapon, melyben szó esett a Pest Megyei Kompenzációs Alap Monort érintő támogatásairól is.

- 2016. januárjában jelentette be, hogy önálló régió lesz Pest megye 2021-től. Milyen előnyökkel jár ez a megyei településeknek?

 - A fővárostól való leválás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után. Uniós forrásból nem jutott több, sőt, kevesebb támogatás került a megyei településekre; ezért is hozta létre a kormány a Pest Megyei Kompenzációs Alapot, amellyel 80 milliárd forintot biztosított a megye számára. Így minden településünk több pénzhez jutott

Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke

- Milyen fejlesztések valósultak meg ebből a megyében?

- Olyan nagyságú beruházásokat hajtottunk végre, amelyekre nem volt példa az elmúlt évtizedekben Pest megyében. 60 egészségügyi szakrendelő épül vagy újul meg a megyében; 285 kis- és középvállalkozás nyert összesen 9 milliárd forintot telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre; 11 milliárd forintból épültek/újultak meg utak; 81 településen épül óvoda vagy bölcsőde; belterületi kerékpárutak épülnek, ipari parkok kialakítása zajlik. Megyei támogatással megoldódik több település csapadékvíz elvezetése és 20 település élelmiszerpiaca újul meg.  Az elmúlt hónapokban nem volt olyan nap, amikor ne lett volna egy elkészült fejlesztés átadója a megye valamelyik településén.

- Monor az egyik a legsikeresebben pályázó város Pest megyében, 1,7 milliárd forintnyi pályázati forráshoz jutott az elmúlt években. Ebből fog épülni új bölcsőde, bővül az óvodai férőhelyek száma, korszerűsítik a piacot, és megoldódik egy városrész csapadékvízelvezetési problémája. Több kül-, és belterületi utca megújult és fontos elmondani, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem helyi vállalkozások is több száz millió forint értékben kaptak támogatást telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre.

- A megyei önkormányzat gyűjti össze a Pest megyei értékeket, hol tart ez a munka?

- Ez egy igazi sikertörténet. Nemcsak az értékek száma miatt, ami már jóval meghaladja a 200-at, hanem ahogy az emberek, települések reagáltak erre a kezdeményezésre. Nagyszerű az élmény, ahogy újra felfedezzük egymás értékeit. Monor kiváló partnerünk az értékek összegyűjtésében, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Strázsa-hegyi pincesor már a megyei értéktár része. Remélem, ezt a közös, sikeres munkát tudjuk folytatni a következő években is.