Felújítja a monori vasútállomást a MÁV

2019. augusztus 27., kedd, 13:43

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, ezért a legforgalmasabb állomásokat érintően 2023-ig tartó, komplex felújítási programot hirdetett „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” elnevezéssel. Az utasforgalmi terek komfortnövelését szolgáló komplex karbantartási program keretében elsősorban a Budapest - Cegléd - Szolnok (100A vonal) és a Budapest - Vác - Szob (70-es vonal) vasútvonal állomásaira koncentrálnak.

- A vasúttársaság a saját forrásaiból évente 4-5 milliárd forintot szeretne fordítani a munkálatokra, melyek főként a legforgalmasabb elővárosi vonalakat érintik, és a jövőre forgalomba álló KISS emeletes motorvonatok is ezeken a viszonlyatokon szállítják majd az utasokat - mondta el Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 100a vonalon több állomáson, például Zugló és Kőbánya-alsón állomásokon is zajlanak a munkálatok, utóbbin eltávolították az épület burkolatát, kicserélték a perontetőt és felújították a pályaszakaszt.  

Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A MÁV-Start Zrt. utasforgalmi és jegypénztári adatai alapján választották ki az "50 megújuló állomás" elnevezésű karbantartási program állomásait, melynek a monori vasútállomás is része lesz. Az elővárosi vonatok leterheltségét jól mutatja, hogy a Budapest - Cegléd - Szolnok vonalon közlekedő vonatokat évente 15-19 millió utas veszi igénybe. Jelentős változást hozhat a vonatok zsúfoltságát tekintve a KISS emeletes vonatok 2020-tól várható megjelenése. Az iho.hu szakportál beszámolója szerint már tesztelik a nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes emeletes motorvonat első példányát, mely összeszerelt állapotban a nyár közepén hagyta el a Dunakeszi Járműjavítót.

Már tesztelik a 600 ülőhelyes emeletes motorvonat első példányát.
Fotó: Quintus Vosman

Az önkormányzat reméli, hogy a felújítás során, a rendszeresen megjelenő jogos lakossági igényekre - mint például az akadálymentes közlekedés -, is megoldást talál a vasúttársaság. 

A monori vasútállomás. Fotó: Koczor Dániel