Két külterületi út új burkolatot kapott és több forgalmas belterületi utcában is aszfaltoznak

2019. július 18., csütörtök, 08:43

„A külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően öt külterületi útszakasz felújítása zajlik párhuzamosan városunk külterületein - a belterületi utak felújítása mellett. A pályázatba olyan útszakaszok kerültek be, melyek nagy forgalmat bonyolítanak, mind a lakosság, mind a helyi vállalkozások részéről.

A József Attila utcáról nyíló Majori út és Dr. Csanády György utca - amellett, hogy sokak zártkertjéhez, pincéjéhez vezetnek - több vállalkozás székhelyeként szolgálnak, és utóbbi ad helyet a Volánbusz Monori Üzemigazgatóság telephelyének is. A közel 80 millió forint elnyert támogatásnak, és az ehhez hozzátett - önkormányzat saját költségvetéséből biztosított - önrésznek köszönhetően mindkét út új aszfaltszőnyeget kapott a héten. A projekt részeként három földút (Csokonai utca külterületi szakasza, Bereki dűlő, Locsodi utca) felújítása is zajlik ezzel párhuzamosan. 

A város más részein is régóta várt útfelújításokon dolgoznak. Múlt héten kapott új burkolatot a Hegedűs Gyula utca és az ehhez csatlakozó Páskom utcában található két kereszteződés. Szintén a város telepi részén, a városrész egyik legnagyobb forgalmú utcájában, a Kistemplom utcában péntekig fejezik be az út teljes szélességű aszfaltozását. Javában zajlik az Acsádi utca egy szakaszán a szegély kiépítése, melyet itt is aszfaltozás követ majd. Jövő héten kezdődhetnek meg a munkák a Nemzetőr utcában a Kossuth Lajos utca és Liliom utcák közötti részen; ahol az úttest szélesebb lesz, és szintén süllyesztett szegély ad majd nagyobb teherbírást a forgalmas helyi közútnak.

További útfelújításokra is lehet számítani a közeljövőben. Biztosan megújul - várhatóan szeptember közepéig - a Bocskai utca első, nagy forgalmú szakasza. A képviselő-testület a legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy a kisállatvásárból befolyó, jelentősen megemelt bérleti díjat a vásár környékének rendezésére fordítják. Elképzelhető a kerékpárút meghosszabbításának terveztetése a városhatárig, de szóba került a környező utcák felújítása is - ezzel kapcsolatban végleges döntés ősszel várható.

A témához kapcsolódó hír, hogy a közutak felújítása mellett, a járdák építése is folytatódik. A tervek szerint augusztus második felében kezdődnek az ötödik éve tartó járdaprogram idei munkálatai.