Tőkés Lászlóval emlékeztünk a trianoni döntés évfordulóján

2019. június 5., szerda, 09:28

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Monor Város Önkormányzata Tőkés László Európai parlamenti képviselő részvételével szervezett emlékműsort a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján.

A monori Vigadó patinás Dísztermébe érkező érdeklődőket Pogácsás Tibor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. Emlékbeszédében emlékeztetett rá, hogy a múlt század első évtizedeiben sikeres magyar nemzetet tört szét a Trianonban köttetett paktum, melyben sok európai nagyhatalom érdeke érvényesült a magyar nép érdekeivel szemben.

A megemlékezés Tőkés László református lelkipásztor előadásával folytatódott. A Királyhágómelléki Egyházkerület korábbi püspöke – aki 2007 óta tagja az Európai Parlamentnek – kiemelte, hogy milyen fontos a nemzetegyesítés szándéka és lehetősége.

- Szinte egybeesik a magyar rendszerváltás és a román diktatúra harminc évvel ezelőtti bukása - mely cselekmények előfeltételei voltak a magyar nemzet határokon átívelő közeledésének. Ledőltek a falak, megteremtődtek az együvé tartozás feltételei – mondta el Tőkés László. Ezt követően számba vette a mindenkori magyar kormányok e nemes ügy érdekében tett lépéseit. Elmondta, hogy mennyire fontos, hogy minél többen valljuk az anyaországban és annak határain kívül is a közösségbe vágyás igényét; a nemzetegységbe tartozást.  

A program részeként fáklyás emlékmenet kísérte az országzászlót a Gera kertben található, közadakozásból 1935-ben állított monori Trianon-emlékműhöz. Itt Tőkés László mondott el közös imát és áldást, majd az emlékezés koszorúinak elhelyezését követően a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget a méltó megemlékezés.