Változik a vasúti menetrend

2019. május 25., szombat, 16:26

Sűríti a reggeli vonatok menetrendjét a legnagyobb utasforgalmú Budapest-Nyugati pályaudvar–Cegléd–Szolnok és Budapest–Cegléd–Kecskemét elővárosi vonalakon a MÁV-Start. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb és legtöbb utast érintő fejlesztésének köszönhetően a térségi települések, köztük Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Monor és Üllő lakosai gyakrabban, rövidebb menetidőkkel utazhatnak. Első lépésként a fejlesztés az egyik legforgalmasabb, ceglédi elővárosi vonalat érinti, de a vasúttársaság a többi elővárosi vonalon is vizsgálja a hasonló lehetőségeket.

Az érintett vonalakon a távolsági vonatok megállási helyeinek módosításával, a menetidők csökkentésével javul a menetrend, de több vonatot is forgalomba állítanak, így az utasok kényelmesebben utazhatnak, több szabad ülőhelyet találnak.

A menetrendi fejlesztés eredményeként Budapest felé jelentősen javul a reggeli eljutási lehetőség. Kecskemétről, Szolnokról és Ceglédről összesen öt távolsági vonat tíz-tizennyolc perccel rövidebb menetidővel közlekedik Budapestig, gyorsvonati megállásokkal. Cegléd és a Nyugati pályaudvar között harmincpercenként lehet igénybe venni gyors- és sebesvonatokat. A Z50-es zónázó és az S50-es monori személyvonatok húsz perc helyett egységesen harmincpercenként közlekednek, ezeket egészítik ki az új gyorsított és gyorsvonatok, így a legtöbb településről óránként három helyett már négy vonat lesz Budapestre.

A reggeli időszakban Cegléd és Szolnok felé, valamint a délutáni és az esti időszakban, munkanapokon a Szolnokig közlekedő zónázó vonatok és a Debrecen felé közlekedő sebesvonatok kisebb mértékű bővítésére, viszonylatainak módosítására került sor. Például a Budapest-Nyugatiból kora reggel Záhonyba induló, 6260-as számú személyvonat ezentúl S51-es személyvonatként jár az elővárosi vonalszakaszon.

Debrecen felől a korábbinál sűrűbben és gyorsabb menetidővel közlekednek vonatok a főváros felé. A legfontosabb változás, hogy munkanapokon hajnalban óránként indulnak sebesvonatok Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek Szolnokig mindenhol, onnan Abony, Cegléd, Ferihegy, Kőbánya-Kispest, Zugló állomásokon és megállóhelyeken állnak csak meg, így menetidejük jelentősen csökken. Egyes kora reggeli sebesvonatok gyorsvonati pótjegy váltása nélkül igénybe vehetőek.

Új, késő esti munkanapi sebesvonatot állítanak forgalomba Budapest és Debrecen között: a 6108-as számú járat 21 óra 28-kor indul a Nyugati pályaudvarról. Mivel június 21-ig Püspökladány és Debrecen között pályakarbantartási és pályafelújítási munkálatok miatt vágányzári menetrend van érvényben, a menetrendi fejlesztések a vágányzári menetrend alatt csak részlegesen valósulnak meg, a végleges menetrendet később vezetik be.

A monoriaknak munkanapokon reggel az alábbi módon változnak a főváros felé az eljutások:

  • A Z50-es vonatok harmincpercenként indulnak változatlan megállási renddel és menetidővel.
  • Öt és hét óra között harmincpercenként gyorsított vonatok indulnak Budapest-Nyugati pályaudvarra. A Kecskemét és Debrecen felől érkező vonatok csak Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Zugló megállóhelyen és állomáson állnak meg, Ferihegyet nem érintik.
  • Harmincpercenként S50-es vonatok indulnak Budapest-Nyugati pályaudvarra, melyek minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • Hétvégén a gyorsított vonatok nem közlekednek. A Z50-es vonatok szombaton és vasárnap ritkábban, harminc-hatvan percenként, az S50-es vonatok szombaton harminc-hatvan percenként, vasárnap hatvanpercenként közlekednek.

Forrás: iho.hu