Jazz-zongoristák részére hirdetett versennyel emlékezünk Pleszkán Frigyesre

2019. április 16., kedd, 10:40

Idén lenne 60 éves a monori csodagyerek, Pleszkán Frigyes, aki őstehetség volt, virtuóz tudású, szorgalmas és alázatos művész. Ebből az alkalomból hirdet versenyt fiatal jazz zongoristák számára a Magyar Jazz Szövetség, Monor Város Önkormányzata és a monori Vigadó Nonprofit Kft.

Pleszkán Frigyes, aki fájdalmasan korán és drámai  módon hagyta el ezt a világot Csornán született, minden csornai büszke lehet rá, akárcsak Monor, ahol ifjúkorát töltötte. Ötéves korától járt Mária néni magán zeneiskolájába - akinek 2009-ben, 90. születésnapjára meglepetés koncerttel készült a monori Vigadó Dísztermében -; itta magába a klasszikus zenét, szerette a komoly technikai tudást igénylő darabokat. Ezzel párhuzamosan édesapja (id. Pleszkán Frigyes, maga is kiváló jazz-zongorista) a jazz világát ismertette meg vele.

A „KI MIT TUD?” versenyt  16 évesen úgy nyerte meg, hogy azonnal koncertezni hívták szerte az országban, és a Pori Jazzfesztiválon ünnepelték. A gimnáziumi tanulmányaival együtt tanult az akkoriban felfejlődő Gonda tanszéken. A popzene világába is belekóstolt, de hamar csak a klasszikus jazz és az improvizációra építő modernebb hangzás felé fordult. Külföldön ismertebb volt, mint itthon. Remek hangulatot tudott teremteni nagy koncert termekben és kis klubokban ugyanúgy. Szórakoztató előadó és szellemes „showman” volt, a derű és a nevetés mindig ott bujkált az arcán. Akik  hallhatták őt zenélni, máig fölemlegetik izzó hangulatú koncertjeit, kedves, közvetlen emberi hangját. Több filmzenét is szerzett, egy egészestés portréfilm is készült róla, JAZZEMBER címmel - melynek egy részét szintén Monoron, a Vigadóban forgatták.

Emlékére kívánjuk háromévente megrendezni Monoron a 26. életévüket még be nem töltött ifjú zongoristák számára ezt a tehetség megmutató zenei versenyt, melynek nyerteseit ösztöndíjjal jutalmazzuk. A program szakmai felügyeletét a Magyar Jazz Szövetség látja el, Gayer Ferenc vezetésével. A versenybe került előadók 2019. október 4-én és 5-én mutatkoznak be a Vigadó Kulturális és Civil Központ Dísztermében! A regisztráció megkezdődött, melyre a szervező Vigadó Nonprofit Kft. honlapján van lehetőség, az alábbi linkre kattintva: Pleszkán Frigyes emlékére.

A program fővédnöke: Gonda János Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár, a Magyar Jazz Szövetség alapítója.
Védnökök:
Pogácsás Tibor államtitkár és dr. Bajkai István országgyűlési képviselő