Liszt Ferenc-díjat vehetett át Mocsári Károly zongoraművész

2019. március 14., csütörtök, 16:48

Mocsári Károlyt, monori zongoraművészt, városunk díszpolgárát kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként tüntette ki Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 13-án.

Művész úr általános iskolai tanulmányait a monori Kossuth Lajos Általános Iskolában kezdte, majd Budapesten, a Balett Intézet Általános Iskolájában fejezte be. Zenei tehetsége rendkívül korán megmutatkozott, fiatal korában minden dallamot lejátszott, amit a rádióban hallott; később derült ki, hogy abszolút hallása van. Hétéves korától a Monori Állami Zeneiskolában is tanult, ahol Budai Imréné szolfézst, Nagy Józsefné pedig zongorát oktatott neki. Számos zeneiskolai hangversenyen játszott, zongorajátéka rohamosan fejlődött.

Március 13-án, a Pesti Vigadóban tartották az ünnepélyes díjátadót

Tízéves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek előkészítő tagozatára, mint kivételes tehetségű növendék. Első önálló zongoraestje 12 éves korában volt a Zeneakadémián, 16 éves korában már rendes főiskolai hallgatója volt a Zeneakadémiának a Zongora Tanszakon Nádor György tanítványaként. Ekkor lett második a barcelonai zongoraversenyen, majd 18 évesen a nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen kapott különdíjat. 21 éves korában szerzett zongoraművész diplomát. Nemzetközi karrierje 1984-85-ben kezdődött, miután megnyert számos nemzetközi zongoraversenyt (Terence Judd /London/, majd Barcelonában, Athénban és Montrealban a Van Cliburn- és a Rubinstein-versenyen).

Ösztöndíjjal folytatta tanulmányait a Curtis Intézetben Jorge Boilet-nél /Philadelphia/ 1985-86-ban, valamint Yvonne Lefébure mesterkurzusait is látogatta. 1985-ben a Cziffra-alapítvány ösztöndíjasa volt. Azóta több jelentős zenekar hívta meg szólistájául, így az Új-Zélandi Szimfonikusok, a Manchesteri Hallé Zenekar, a Londoni Philharmonikusok, a Berlini Rádiózenekar és a Budapesti Fesztválzenekar. A világ vezető karmestereivel szerepelt és szerepel együtt. Koncertműsorain főleg Liszt Ferenc szerzeményeivel szerepel. Koncertkörútjai során Montrealtól Európán át Észak- és Dél-Amerikában, Észak-Afrika jelentős fesztiváljain az egész világon megismertette Monor nevét.

Városunkban aktív részese a zenei nevelésnek, és a klasszikus zenei koncertek szervezésének. Rendszeres résztvevője helyi koncerteknek, melyek a Monori Zeneiskolában, a Vigadó Kulturális és Civil Központban valamint a Református nagytemplomban kerülnek megrendezésre. Közreműködésével a hazai komolyzenei élet elismert szereplői adtak koncertet Monoron. Monor Város képviselő-testülete Mocsári Károlyt 2003. március 15.-én Díszpolgár és Oklevél kitüntetésben részesítette.

Rangos kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk! Köszönjük városunk zenei életének fejlődésében betöltött szerepét, és további jó munkát kívánunk!

Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjat vehetett át