Emléknappal és vetélkedővel csatlakozik Monor a II. Rákóczi Ferenc emlékévhez

2019. március 7., csütörtök, 11:34

A 2019-es év II. Rákóczi Ferenc Emlékéve, emellett március 27-e - Erdély és Magyarország egykori fejedelmének születésnapja – II. Rákóczi Ferenc Nemzeti Emléknapja. Az emlékév országos programjaiba becsatlakozva - az elmúlt évek monori hagyományai alapján -, a Nemzeti Emléknaphoz legközelebb eső hétvégén, 2019. március 23-án, szombaton, nagyszabású, egész délutános rendezvénnyel kívánunk tisztelegni II. Rákóczi Ferenc emléke és életműve előtt; melynek fővédnöke Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

A monori, tematikus Rákóczi Emléknap három fő részből áll, melyek időben egymást követik, egymásra épülnek, de egymástól függetlenül is látogathatók. Első részben népfőiskolai, illetve szabadegyetemi előadásokat hallgathatnak II. Rákóczi Ferencről, a kuruc korról, kistérségi és országos vonatkozásban a Jászai Mari Általános Iskola aulájában. 13 órától Dr. Hrutkáné Molnár Monika, a Monori Tankerületi központ igazgatója és Dr. Faragóné Kisari Anna, a Jászai Mari Általános Iskola igazgatója köszönti a vendégeket; majd Csóka Géza (Monorierdői Oláh István Népfőiskola), Forgács Attila (Rákóczi Szövetség tagja, a monori József Attila Gimnázium tanára)  és Köő Artúr (történész, középiskolai tanár, a Trianon Múzeum külsős munkatársa) előadásait  hallgathatják az érdeklődők.

Ezt követően ökumenikus Istentiszteletre és koszorúzásra kerül sor 16 órától a Jézus Szíve Római Katolikus Kápolnában, a telepi katolikus kistemplomban. Igét hirdetnek Vladár István, református lelkipásztor és Paszternák Tamás, római katolikus plébániai kormányzó; a város „Rákóczi-telep” városrészén működő gyülekezetek lelkipásztorai. Az emléknap folytatásaként, 18 órától Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének; illetve Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnökének önálló előadásaira kerül sor – szintén a Jásza Mari Általános Iskolában.

A II. Rákóczi Ferenc emlékév városi programjait az április 30-án megrendezésre kerülő történelmi vetélkedő teszi teljessé. A Dr. Borzsák István Városi Könyvtár szervezésében a Vigadó Dísztermében mérik össze tudásukat a monori járás általános iskolás csapatai II. Rákóczi Ferenc életéről és a Rákóczi-szabadságharc jelentősebb eseményeiről.

FELHÍVÁS RÁKÓCZI EMLÉKÉV

RÁKÓCZI EMLÉKNAP TERVEZETT PROGRAMOK

FELHÍVÁS RÁKÓCZI VETÉLKEDŐ